Gå direkt till innehåll

Dagabs nya högautomatiserade logistikcenter nu i drift

27 februari 2023

För fyra år sedan inleddes arbetet med att bygga Dagabs nya högautomatiserade logistikcenter, som ska serva butiker och e-handel inom alla butikskoncept inom Axfood med varor. Då sattes även måldatumet att starta leverans till butik under vecka 6, 2023 – något som nu inletts.

För fyra år sedan inleddes arbetet med att bygga Dagabs nya högautomatiserade logistikcenter, som ska serva butiker och e-handel inom alla butikskoncept inom Axfood med varor. Då sattes även måldatumet att starta leverans till butik under vecka 6, 2023 – något som nu inletts.

Arbetet med att färdigställa det högautomatiserade logistikcentret har pågått under fyra intensiva år, och nu har en viktig milstolpe nåtts. Den 7 februari var fyra Willysbutiker i Mälardalen först ut med att få sina leveranser från det nya logistikcentret i Bålsta. På den dag som man för fyra år sedan planerade att de första leveranserna skulle gå.

− Det är oerhört många som lagt väldigt mycket energi, tid och arbete för att vi nu ska vara här. Det har varit en lång period av förberedelser och planering både internt inom hela Axfood, men också gentemot leverantörer och transportörer. Utifrån det har det varit härligt att möta alla milstolpar, från det första spadtaget till den första inleveransen till logistikcentret och nu också utleveranser till butik. Detta under en tid där omvärlden varit minst sagt föränderlig. Det är en extremt stor bedrift och laginsats att planen hålls på dagen, och jag vill verkligen tacka alla för ovärderliga insatser, säger Per Gifvas, programchef för Dagabs nya logistikcenter.

gifvas_plocket.jpg
Per Gifvas, programchef för Dagabs nya logistikcenter.

Olika steg i driftsättningen

I början av december startade påfyllningen av det torra sortimentet. Under den första veckan togs cirka 800 artiklar emot, och idag lagerhålls över 13 000 artiklar. Nästa steg i driftsättningen var att det automatiserade orderplocket och leveranser till butik startade. Det är ett arbete som kommer att pågå under hela 2023 och in i 2024, med en successiv ökning av butiker samt sortiment från det kylda och frysta sortimentet, och slutligen påkoppling av e-handeln.

− Det känns så klart härligt att vi är i gång och att det har gått bra. Vi är många som under lång tid har förberett oss på den här dagen. Nu har vi startat och det ger oss en chans att gå in i nästa fas i vår resa. Självklart kommer det att dyka upp utmaningar men det ser vi bara som möjlighet till att lära oss mer. Vårt mål är ju hela tiden att ständigt förbättra oss och den verksamhet vi bedriver, säger Peter Eriksson, produktionschef i Bålsta.

Leveranserna till butikerna ökar

För varje vecka adderas nu fler och fler butiker från Willys, Hemköp, Tempo och Snabbgross, redan nu levereras torrvaror till över 30 butiker. Målet är att närmare 700 butiker ska få sina leveranser av det torra sortimentet från Bålsta till sommaren.

willys.jpg

snabbgross_hemkop.jpgWillys, Hemköp och Snabbgross tar emot leveranser. 

− Det är en minutiös plan som ligger bakom alla leveranser den här perioden. Under den här fasen kommer de butiker som flyttas att få torrt sortiment från Bålsta och kylt och fryst från våra befintliga lager. Arbetet med leveransplanerna är något som pågått länge och är väl förankrat hos våra butikskedjor, men vi är så klart spända på att komma i gång och lära och förbättra oss längs vägen. Det här är en laginsats och det är många som gjort ett fantastiskt jobb för att vi ska vara där vi är idag, ett bra bevis på att vi är starkare tillsammans, förklarar Dennis Danielsson, transportchef i Bålsta. 

Logistikcentret med Sveriges största takbaserade solcellsanläggning   

Logistikcentret i Bålsta är en unik och över 100 000 kvadratmeter stor anläggning med Sveriges största takbaserade solcellsanläggning. Solcellsanläggningen som producerar grön energi samtidigt som den stöttar logistikcentrets energibehov är snart i drift. Den omfattar drygt 16 000 paneler på en yta av cirka 80 000 kvadratmeter och förväntas ge en effekt på cirka 8,9 MW vid full drift, vilket motsvarar en årlig produktion på 7,8 GWh. 

Läs mer om solcellssatsningen: Axfood bygger Sveriges största takbaserade solcellsanläggning