Gå direkt till innehåll
 • sv
 • The page is not available in English en

Mattias Åhlin: Industrimagi när automationen i Bålsta snart är på plats

15 juni 2022

Strömmen kopplas in, lamporna blinkar och maskinerna börjar röra på sig. Nu är det bara sex månader kvar till produktionsstart här i Bålsta, och automationsinstallationen har gått in i en ny fas där kablar, strömförsörjning, indikatorlampor, sensorer, säkerhet och styrsystem kontrolleras. Den första automationsetappen är mer eller mindre på plats och nu börjar maskindelarna till vår stora glädje att röra på sig. Men vad innebär vår automationslösning och varför väljer vi att automatisera?      

Strömmen kopplas in, lamporna blinkar och maskinerna börjar röra på sig. Nu är det bara sex månader kvar till produktionsstart här i Bålsta, och automationsinstallationen har gått in i en ny fas där kablar, strömförsörjning, indikatorlampor, sensorer, säkerhet och styrsystem kontrolleras. Den första automationsetappen är mer eller mindre på plats och nu börjar maskindelarna till vår stora glädje att röra på sig. Men vad innebär vår automationslösning och varför väljer vi att automatisera?      

Unik automationslösning i flera temperaturzoner

Med en kombination av beprövad, modern och innovativ teknik skapar vi en automationslösning som klarar av att hantera varuförsörjningen till Axfoodfamiljens stora bredd av försäljningskanaler. Inleverans och lagring är gemensam för hela verksamheten, och sedan finns olika plock- och utleveranslösningar beroende på sortiment och om försäljningskanalen är fysisk butik eller e-handel.

Automationslösningarna finns dessutom i fem olika temperaturzoner, och mellan dessa har vi flera smarta konsolideringsmöjligheter som möjliggör högre fyllnadsgrad i våra transporter. Att vi kan hantera allt från butiksflöden till e-handel i flera olika temperaturzoner gör vår lösning till något helt unikt på marknaden. Många processteg är helautomatiska och omkring 50 procent av volymen kommer att hanteras helt automatisk från inleverans till utleverans. Utöver det finns semiautomatiska och manuella processteg för att skapa en effektiv och flexibel helhetslösning.

Majoriteten av alla interna godsförflyttningar kommer att ske automatiskt på transportbanor för att i olika steg sorteras och kundpackas av kranar, packmaskiner, plockstationer och våra produktionsmedarbetare. Färdigpackade varor lagras tillfälligt i ett kranlager i avvaktan på tidpunkten för utleverans och kranarnas uppgift är, utöver att fungera som en effektiv lagringsyta på höjden, även att se till så att alla varor sorteras rätt innan de kommer ut på automatiska utleveransbanor. För att citera en av mina kollegor så kan vi kalla det för ”industrimagi”.

Fakta om automationslösningen i Bålsta

 • 80 procents automationsgrad med flexibilitet för olikheter i sortiment och försäljningskanaler
 • 15 automatiska inbanor på varumottagningen
 • 24 pallkranar i höglagret med en total lagringskapacitet på cirka 100 000 pallplatser
 • 32 kilometer transportbanor för godsförflyttningar
 • 122 kranar för hantering av automationsbrickor och lådor
 • 29 packmaskiner för automatiskt plock
 • 120 goods-to-man- eller man-to-goods-stationer för semiautomatiskt plock
 • 450 000 lådor och 480 000 brickor av återvunnen plast kommer att cirkulera i anläggningen
 • Utlastningsbuffert med 200 automatiska utlastningsbanor
 • 25 procent expansionsmöjlighet inom automation och produktionsprocesserna

Varför väljer vi att automatisera?

Axfood och Dagab fortsätter att ta marknadsandelar och växa snabbare än marknaden. Dessutom lever vi i en föränderlig värld med megatrender inom digitalisering, e-handel, hälsa och hållbarhet. Tillväxten och förändringarna inom dagligvaru- och logistikbranschen driver på behovet av större förändringar och ökad automationsgrad.

För oss är automationen inom lager- och produktionsverksamheten en möjliggörare för att kunna leverera ännu bättre kvalitet, högre effektivitet och förbättrad arbetsmiljö – samtidigt som vi blir mer hållbara och säkrar kapacitet för ytterligare tillväxt. Särskilt stolta är vi för att det traditionella lagerarbetet med många tunga lyft kan minimeras och att vi i utvecklingsprocessen bidragit till att förändra och förbättra den ergonomiska utformningen vid våra framtida arbetsstationer. Vi är övertygade om att vi lyckats skapa en automationslösning som bidrar till god arbetsmiljö, effektivitet och möjliggör vår fortsatta tillväxt.

Ett starkt partnerskap med världsledande automationsleverantör

Här i Bålsta är det den tyska leverantören Witron som utvecklar och levererar automationslösningen. Witron är en världsledande automationsleverantör inom detaljhandelslogistik med inriktning på livsmedel, och de har under 50 år byggt ett 80-tal anläggningar runt om i världen. Varje dag levererar deras installerade plocksystem cirka 10 miljoner kundplockade detaljistförpackningar med livsmedel.

Vid valet av leverantör och partner för automationen i Bålsta var säkerhet och ergonomi i kombination med driftstabilitet och effektivitet viktiga parametrar för oss på Dagab. Efter en noggrann utvärdering var det tydligt att Witron kunde leverera den bästa lösningen för oss. Tillsammans bygger vi dessutom ett långsiktigt partnerskap där vi tar gemensamt ansvar för optimering, underhåll och drift av anläggningen, vilket innebär att även Witron kommer att ha en stor organisation på plats här i Bålsta.

Vi rekryterar – vill du bli en av oss?

Så när lamporna nu börjar blinka, maskinerna börjar röra på sig och organisationen börjar komma på plats är jag stolt och imponerad över hur våra medarbetare i projektgrupper och organisationer säkerställer att vår största satsning någonsin är ”on track” när det kommer till tidplanen. Här i Bålsta är det många glada miner och en väldigt spännande tid.

Vi är dock långt ifrån klara med rekryteringen, och behöver bli fler inom många olika områden. Blir du nyfiken och vill du veta mer? Surfa gärna in på Dagabs hemsida eller skapa kontakt med oss på LinkedIn. För att vara säker på att inte missa något kan du även följa oss på Instagram (@dagab_logistik_balsta).

Och vill du veta mer om och är intresserad av en karriär inom tekniska yrkesområden kan du också läsa mer om Witron som arbetsgivare och organisationen i Bålsta via länken Make it to the top › WITRON Gruppe.

Mattias

 

Spiral för lådor.

Plastmaskiner OPM.