Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood först med pant på saftflaskor

9 juni 2015
Premier saft

Axfood blir först i Sverige med att införa pant på saftflaskor. Det handlar i ett första steg om fyra saftflaskor av det egna varumärket Premier; Apelsinsaft, Jordgubb blandsaft, Päronsaft samt Citron & Limedryck.

I dag är det obligatorisk pant på PET-flaskor och metallburkar med drickfärdig läsk och öl. Däremot inte på flaskor och burkar med ett innehåll av exempelvis koncentrerad saft, juice eller mjölkprodukter. Fast från och med september 2015 blir det möjligt att panta fyra av varumärket Premiers enlitersflaskor av koncentrerad saft. Inte enbart i Axfoods egna butikskedjor Willys och Hemköp, utan i alla butikskedjors pantautomater runt om i Sverige. Panten på saftflaskorna är 1 kr.

Vi är de första som gör detta på frivillig väg. Ökad pant är bra för såväl klimatet som för minskad nedskräpning, säger Åsa Domeij, chef för miljö och socialt ansvar på Axfood.

Lisa Säfwenberg, förpackningsutvecklare på Axfood, har jobbat med de praktiska detaljerna under närmare ett år. Snart kommer det också alltså att märkas i butik.
De saftflaskor som nu är aktuella är av mycket hög kvalitet, vilket betyder att de också kan återanvändas i produktionen av nya plastflaskor.

Åsa Domeij ser nyheten om pant på saftflaskor som ett första steg till en förändrad och utvidgad syn vad gäller återvinning.

Jag hoppas förstås att pant införs på betydligt fler dryckesförpackningar i framtiden.

I fjol pantade varje svensk i snitt 169 burkar och PET-flaskor. I 90 procent av Sveriges kommuner ökade pantningen jämfört med året innan och totalt återvanns 1,65 miljarder förpackningar, enligt Returpack.

För ytterligare information:
Claes Salomonsson, presschef Axfood AB, 0702-89 89 83