Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Pant även på saftflaskor

14 september 2015

Från och med tisdag 15 september blir det möjligt att för första gången panta även saftflaskor i Sverige. Det handlar om fyra olika smaker av märket Premier som säljs i Sveriges alla Hemköp- och Willys-butiker.

Saft x 3 1 stor

Från och med tisdag 15 september blir det möjligt att för första gången panta även saftflaskor i Sverige. Det handlar om fyra olika smaker av märket Premier som säljs i Sveriges alla Hemköp- och Willys-butiker.

För att minska nedskräpningen och öka återvinningen har dagligvaruföretaget Axfood tagit initiativ till att det från september 2015 ingår även koncentrerade saftflaskor i det svenska pantsystemet.

Det handlar i ett första steg om fyra enlitersflaskor av det egna varumärket Premier; Apelsinsaft, Jordgubb blandsaft, Päronsaft samt Citron & Limedryck. Dessa flaskor kan köpas i butiker som Hemköp, Willys, Tempo och Handlar’n.

Att panta är dock fullt möjligt i samtliga butikskedjor anslutna till Returpack AB.

Panten på saftflaskorna är 1 kr.

De första saftflaskorna med pantmöjlighet rullar ut från Dagabs lager måndag den 14 september, men sedan skiljer det lite från butik till butik när de nya flaskorna finns i hyllorna till konsument.

Fram till nu har det varit obligatorisk pant på PET-flaskor och metallburkar med drickfärdig läsk och öl. Däremot inte på flaskor och burkar med ett innehåll av exempelvis koncentrerad saft, juice eller mjölkprodukter. 

Åsa Domeij, chef för miljö och socialt ansvar på Axfood, hoppas och tror att detta är början på en utvidgad och förändrad syn på pantsystemet i Sverige.

– Vi är de första som gör detta på frivillig väg. Ökad pant är bra för såväl klimatet som för minskad nedskräpning. De flaskorna går dessutom att smälta ner och göra nya av.

I fjol pantade varje svensk i snitt 169 burkar och PET-flaskor. I 90 procent av Sveriges kommuner ökade pantningen jämfört med året innan och totalt återvanns 1,65 miljarder förpackningar enligt statistik från Returpack.

För ytterligare information:
Claes Salomonsson, presschef Axfood AB, 0702-89 89 83

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood AB, 073-077 4307