Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Grönt ljus för svenska Västkusträkor på Hemköp

15 oktober 2015
räkor

Det svenska fisket av räkor har blivit MSC-märkt.

Det betyder att det åter går att köpa svenska färska Västkusträkor på Hemköp.

Vi har jobbat med detta i två år, i nära samarbete med intresseorganisationerna. Det känns skönt att vi nu äntligen är i hamn, säger Jonas Ragnhage, vd för Falkenberg Seafood och affärsområdeschef för fisk- och skaldjur på Axfood.

Sedan 2008 har Axfood, med kedjorna Hemköp som Willys, avstått från att sälja fisk och skaldjur som är rödlistad enligt WWF:s fiskeguide.

Efter det har antalet produkter som blivit MSC-märkta ökat kraftigt, samtidigt som Hemköp MSC-certifierat sina manuella fiskdiskar. 

Det har gått att köpa certifierade Nordhavsräkor, men den svenska, färska Västkusträkan har lyst med sin frånvaro i fiskdiskar.

Fram till nu. I dag landades den första fångsten svenska MSC-räkor och redan i morgon, fredag, kan de första, i mån av tillgång förstås, finnas ute i butik.

Att den är MSC-märkt betyder att den uppfyller de krav som ställs för miljömärkning och grönlistning, och ger konsumenten en garanti på att räkan fiskats hållbart och med omtanke

Detta är ett efterlängtat besked till alla Hemköps kunder och ytterligare ett steg i rätt riktning mot att bli det mest hållbara varumärket, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.

För ytterligare information, kontakta:
Claes Salomonsson, presschef Axfood AB, på telefon 0702-89 89 83

Kategorier: Hemköp