Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hemköps pant gav halv miljon till SOS Barnbyars katastroffond

24 november 2015

Hemköp valde i september och oktober att styra om de medel som doneras via butikernas pantautomater till SOS Barnbyars katastroffond och har samtidigt valt att dubblera summan som skänks från kunderna. Totalt inbringade insamlingen 452 458 kronor som har doneras till katastroffonden och till det enormt stora behov av hjälp som tusentals ensamma barn som färdas genom Europa fortfarande har.

Man beräknar att hälften av alla flyktingar runt medelhavet är barn. Många av dem små barn som har förlorat sina föräldrar på vägen.

– Pengarna under september och oktober är öronmärkta till SOS Barnbyars katastroffond. Vi har blivit djupt påverkade av den situation som pågår runt om i Europa och känner mycket för de tusentals barn som färdas, i många fall ensamma. Barn som löper enorma risker att bli utnyttjade. Vi har riktat våra insatser till att hjälpa ensamma barn på flykt och är överlyckliga över att så många har varit med och hjälpt till. Både kunder, medarbetare och samarbetspartners har hjälpt till vid denna snabba insats. Det är vi djupt tacksamma och berörda av, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.  

Hemköp har under många år haft ett nära samarbete med SOS Barnbyar och har bland annat varit med och byggt en barnby i Ukraina. När Hemköps kunder pantar sina returflaskor kan de välja att skänka sin pant till SOS Barnbyar via butikernas pantautomater. Som bonuskund kan man också välja att donera 10 öre för varje 100 kronor.    

Från och med 1 november går pengarna som doneras via Hemköpsbutikernas pantautomater till återföreningen av utsatta familjer i Rumänien i ett treårigt pilotprojekt. Projektet genomförs av SOS Barnbyar och Stockholms Stadsmission. Hemköp och deras kunder möjliggör som första dagligvaruaktör att EU-migranter i Sverige ska återförenas med sina barn i Rumänien. Målet är att hitta en transnationell modell och förebygga att familjer splittras och att genom insatser på olika nivåer stödja familjerna att bli självförsörjande.

Totalt har insamlingen via pantautomaterna i Hemköpsbutikerna hittills inbringat 1, 1 miljoner kronor under 2015.

För frågor vänligen kontakta:

Maria Nobel, marknad - och kommunikationschef Hemköp, telefon 070-669 98 23, maria.nobel@hemkop.se

Kategorier: Hemköp