Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Willys vill minska matsvinnet – skänker mat till välgörenhet

9 februari 2016
Willys 1015-2-207

Imorgon, onsdag, inför Frankrike en lag som gör det förbjudet för franska livsmedelskedjor att slänga mat. På hemmaplan i Sverige går lågpriskedjan Willys före och tar upp kampen mot matsvinnet genom att inleda samarbeten med lokala välgörenhetsorganisationer över hela landet. Målsättningen är att 200 ton mat ska gå till välgörenhet istället för att slängas.

Nästan två av tre svenskar (63%) tycker att det mycket viktigt att vi minskar vårt matsvinn och fyra av tio (41%) är beredd att själva bidra genom att slänga mindre mat i soptunnan nästa år – det visade en undersökning som TNS-Sifo gjorde på uppdrag av Axfood i slutet av förra året.

Matsvinnsfrågan är het, både bland konsumenter och i dagligvaruhandeln. Varje år slängs mer än
60 000 ton ätbar mat i svenska livsmedelsbutiker. Som lågpriskedja är Willys en föregångare när det gäller att minska svinnet i butikerna, till exempel genom smarta beställningssystem och noggranna rutiner för hantering. Men även på Willys slängs en hel del mat. Något som kedjan nu vill ändra på.

– Att slänga mat är inte försvarbart, varken ur ett miljömässigt, socialt eller ekonomiskt perspektiv, säger Thomas Evertsson, vd på Willys. Vi vill ta upp kampen mot matsvinnet. Som ett led i det arbetet inleder vi nu samarbeten med välgörenhetsorganisationer runt om i landet, dit vi skänker mat som vi inte längre kan sälja, men som fortfarande håller god kvalitet.

I 16 butiker på ett tiotal orter är arbetet redan igång, till exempel i Visby, där Willys skänker mat till ett härbärge för hemlösa, eller i Östersund och Ystad där Frälsningsarmén använder maten i sina soppkök. Under 2016 trappas satsningen upp och i slutet av året är målet att cirka 50 butiker ska ha etablerat samarbeten med lokala hjälporganisationer. Målsättningen är att 200 ton mat ska gå till välgörande ändamål istället för att slängas.

Läs gärna mer på www.willys.se/matsvinn

Orter där Willys skänker mat till välgörenhet:

Stockholm (Älvsjö,
Haninge, Huddinge)
: Stadsmissionen / Matmissionen       Göteborg       Frälsningsarmén

Jönköping     Stickans kamratförening                             Ystad             Frälsningsarmén

Märsta            Svenska kyrkan                                          Piteå              LP-kontakten

Malmö           Skånska Stadsmissionen                            Älmhult          Fontänhuset   

Staffanstorp   Skånska Stadsmissionen                            Östersund      Frälsningsarmén

Södertälje      Pingstkyrkan

För ytterligare information, kontakta:
Johanna Eurén, kommunikationsansvarig Willys, tel 0703-461348

Kategorier: Willys