Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Fairtrade-kakao i Garants nya chokladserie

13 maj 2016
choklad2

Garant har tagit fram åtta nya chokladkakor där kakaon är inköpt inom ramen för Fairtrade råvaruprogram. Genom dessa inköp bidrar Garant till en bättre framtid för människor och byar i Dominikanska Republiken där kakaoodling sker.

Chokladkakorna börjar säljas i butik från och med nästa vecka.

Garants nya chokladkakor är av hög kvalitet, gjord på kakaomassa och kakaosmör, socker och vanilj, och helt utan e-nummer. I serien finns sex sorters konventionell choklad, därbland A touch of milk, Baobab och Havssalt, samt två ekologiska varianter; Mörk choklad och Mörk choklad med havssalt.

– Med Garants nya choklad är vi första svenska aktör att arbeta med Fairtrade genom råvarprogrammet. Det innebär att fler odlare får möjlighet att sälja sin kakao som Fairtrade och samtidigt förbinder vi oss att stödja kakaobönderna i Dominikanska Republiken och utvecklingen i de byar där odling av kakao sker, säger Johan Neuman, affärsområdeschef för egna märkesvaror (EMV) på Axfood.

Garants nya chokladkakor säljs från och med vecka 20 i butikskedjorna Willys, Hemköp, Tempo och på Urban Deli.

– Jag hade möjlighet att själv bli vittne till den fantastiska utvecklingen Fairtrade-kooperativet CONACADO har lyckats med i Dominikanska Republiken. Vi åkte på otillgängliga småvägar till en by där kakaobönderna bland annat lyckats installera el med hjälp av Fairtrade-premien, berättar Kristina Areskog Bjurling, hållbarhetsansvarig för varor på Axfood.

I morgon, lördag 14 maj, är det World Fair Trade Day. Dagen då människor världen över firar och sätter fokus på just rättvis handel. På Hemköp ökade den totala försäljningen av Fairtrade-produkter med 156 procent 2015. Störst ökning hade rosor med plus 252 procent mot året innan. Sedan i våras är alla rosor som säljs inom Hemköps-kedjan Fairtrade.

På Garants nya hemsida www.garantskafferiet.se kan du läsa ett längre reportage om kakaobönans ursprung i Dominikanska Republiken.

För bilder och ytterligare information kontakta:

Claes Salomonsson, presschef Axfood AB, telefon 0702-89 89 83

Kategorier: Axfood Dagab