Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

”Vi ska vara öppna med ursprunget”

11 maj 2016
image1

När Garant i dag lanserar en ny hemsida har mycket fokus lagts på att berätta varifrån produkterna kommer, hur de odlats och producerats samt hur fisket och djurhållning sköts.

– Vi vill vara öppna med ursprung och hållbarhet, vilket är precis det våra konsumenter också värderar högst när de väljer sina matvaror i butik, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetchef.

TNS Sifo har, på uppdrag av Axfood, gjort en undersökning där vi frågat svenska folket vad de tycker är viktigast när de väljer en viss vara i sin matbutik och det ur ett hållbarhetsperspektiv. Av svaren att döma är det speciellt tre saker som sticker ut: att kemikalier och bekämpningsmedel undviks, en god djurvälfärd samt ursprungsland på förpackningarna.

– Vi lyssnar på våra konsumenter och budskapet från dem är tydligt. När vi nu gör om vår hemsida för matvarumärket Garant, som säljs på Hemköp, Willys och Tempo, vill vi inte bara beskriva hur produkterna ser ut och smakar, utan också vara öppna med varifrån de kommer och hur de är framtagna, säger Ulf Renée, marknadschef för EMV (egna märkesvaror) inom Axfood.

De drygt 1 200 produkterna från Garant som finns i dag (bland dem nära 240 ekologiska) och som alla går att läsa om på nya hemsidan är väl beskrivna. Inte bara utseende och smak, utan varifrån de kommer, är odlade, fiskade eller tillverkade och om de är ekologiskt odlade, MSC- eller KRAV-märkta eller annat avgörande som du som kund kan behöva veta.

I tre reportage får vi också följa hur skreifiske i Nordnorge går till, hur Garants italienska parmesan tillverkas och vi får en en smakfull inblick i kakao-plantager i Dominikanska Republiken varifrån kakaon i Garants nya högkvalitativa Fairtrade-märkta choklad kommer från.

Råvarorna ska ha rätt urpung för att smaka som bäst. Därför erbjuder vi bara färskt svenskt kött och mjölk från Sverige. Men att vår Parmigiano Reggiano kommer från Italien eller att vår krokfångade KRAV-torsk är från Barents hav är en självklarhet för oss, säger Ulf Renée.

Se Garants nya hemsida på www.garantskafferiet.se

För bilder och ytterligare information kontakta:

Claes Salomonsson, presschef Axfood AB, telefon 0702-89 89 83