Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

250 ton mat till välgörenhet istället för i soporna

21 november 2016
Svinnsmart Willys

250 ton mat om året.

Så mycket skänker Axfood och dess butikskedjor Willys och Hemköp samt Axfood Snabbgross och Dagab till välgörande ändamål just nu.

Totalt är 61 olika butiker och lager inom koncernen engagerade i hjälparbetet.

Den 19-27 november är av EU utlyst till ”The European Week for Waste Reduction. En vecka där man sätter ljuset på inte minst minskat matsvinn.

I Sverige slängs det 600 000 ton mat om året i onödan. Den största delen av matsvinnet uppstår i hemmet, men även inom industrin och livsmedelskedjorna slängs mycket mat – för att bäst-före-datum närmar sig eller för att det finns någon skönhetsfläck på varan. Mat som fortfarande går utmärkt att äta.

Som en av åtgärderna för att minska matsvinnet har Axfoods olika företag inlett ett samarbete med Svenska kyrkan, Frälsningsarmén, Stadsmissionen, Röda korset och andra hjälporganisationer där enskilda butiker runt om i landet skänker mat som inte längre går att sälja, men som fortfarande håller god kvalitet.

Längst har Willys kommit där ett 40-tal enskilda butiker fram till i dag knutit olika former av samarbeten med lokala hjälporganisationer. Willys mål att halvera matsvinnen inom fem år. Som ett andra steg har Willys under hösten även startat ett pilotprojekt i sju butiker där man sänkt priset på fula frukter och dagsfärskt bröd innan stängningsdags.

Även Hemköp, Axfood Snabbgross och Dagab skänker mat. Nya Matmissionen i Veddesta utanför Stockholm är ett bra exempel. Sedan butiken, som tillkommit på initiativ av Axfood och Stockholms Stadsmission, öppnade i slutet av september har cirka 25 ton mat sålts till en tredjedel av ordinarie pris till människor i ekonomiskt utsatthet och där butiken på kort tid nått över 2 000 medlemmar.

Axfood jobbar brett med att minska matsvinnet genom bättre beställningsrutiner, utförsäljningar och genom att skänka bort mat. Men vi driver också frågan om att det behövs en nationell strategi med målet att halvera matsvinnet totalt i Sverige till 2030, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef

För tips om hur du själv kan minska matsvinnet, klicka in på följande länk:

https://www.willys.se/svinnsmart 

För ytterligare information kontakta:

Claes Salomonsson, presschef Axfood AB, telefon 0702-89 89 83