Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Nu kan du själv garanterat spåra din tonfisk

23 januari 2017
garant SM tonfisk

Garants tonfiskburkar har fått en kod som visar på hållbart fiske.

Med koden kan du som konsument se varifrån i världen fisken kommer, vilka fångstmetoder som använts och, ja ända ner till namnet på kaptenen på fiskefartyget!

Vi sätter gärna en sådan här kod på fler av våra produkter i framtiden, säger Johan Neuman, affärsområdeschef egna märkesvaror (EMV) på Axfood.

Tonfisk på burk är prisvärd och näringsrik kost som alltid varit en populär ingrediens i sallader och på hälsosamma tallrikar. Tyvärr förekommer rovfiskad tonfisk, och för att få bukt på problemen har det införts certifieringar och märkningar. Garant har valt att certifiera sin tonfisk enligt MSC – Marine Stewardship Council - för att säkerställa att fisket skett på ett tryggt och hållbart sätt.

– Vår egen tonfisk i vatten och solrosolja klarar såväl våra CSR- och kvalitetskrav samt är MSC-märkt och därmed grönlistad av WWF, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Och inte nog med det.

Sedan en tid tillbaka har Garants tonfiskburkar försetts med en speciell spårbarhetskod.

Så här funkar det: Garants leverantör Pacifical samlar in all information om fisket och lägger detta på en plattform. Där hämtas informationen, anpassas till svenska och läggs ut på Garants hemsida www.garantskafferiet.se/tonfisk. Där går du som konsument in, lägger in koden som står på tonfiskburken du köpt och får då veta allt du behöver veta om varifrån fisken kommer och hur fisket gått till.

Garants leverantör Pacifical ägs till hälften av åtta nationers regeringar som tillsammans bildar Parties to the Nauru Agreement, PNA, vars syfte är att främja hållbart fiske, skapa jobb, stötta lokalbefolkningen samt bygga trygga relationer med återförsäljare och konsumenter.

För ytterligare information kontakta:

Claes Salomonsson, presschef Axfood AB, telefon 0702-89 89 83

Kategorier: Axfood Dagab