Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Ny Sifo: 4 av 10 vill ha mer svensk ekomat

5 juli 2017

Fyra av tio konsumenter (42 procent) vill ha mer av svensk ekologisk mat i matbutikerna. Bland kvinnorna svarar nästan varannan (49 procent) att de inte tycker det finns tillräckligt med ekomat i dag. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Axfood och som presenterades under Almedalsveckan i Visby på onsdagen.

Fyra av tio konsumenter (42 procent) vill ha mer av svensk ekologisk mat i matbutikerna. Bland kvinnorna svarar nästan varannan (49 procent) att de inte tycker det finns tillräckligt med ekomat i dag. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Axfood och som presenterades under Almedalsveckan i Visby på onsdagen.

Hela 85 procent av de tillfrågade konsumenterna tror att försäljningen av ekologiska varor kommer att öka fram till år 2020. Men på frågan om de tycker det finns tillräckligt med svensk ekomat svarar 42 procent nej, 38 procent ja, medan 20 procent svarar vet ej.

Så frågan är om tillgången kommer att motsvara efterfrågan på ekomat år 2020?

 Här vilar ett stort ansvar på oss inom dagligvaruhandeln och ser man enbart till vårt eget varumärke Garant så ökade antalet ekologiska produkter från 210 till 260 bara under fjolåret jämfört med året innan, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood med kedjor som Willys och Hemköp.

Vad skulle då få svenskarna att köpa mera ekologiskt? Hela 69 procent svarar lägre pris, medan 35 procent vill ha fler varor att välja mellan och 19 procent svarar tydligare skyltning i butik.

 Större volymer innebär att priserna sjunker. Men detta bygger på att vi inom handeln visar att vi tror på ekologiskt, så att Sveriges bönder också vågar satsa och ställa om till ett ekologiskt jordbruk, säger Åsa Domeij.

På frågan från Sifo vilket produktområde konsumenterna tycker att det saknas mest ekologiskt svarar 15 procent fisk och fågel, 15 procent godis och snacks och 13 procent kött.

Axfood har som strategiskt mål att försäljningen av ekologisk mat ska motsvara 10 procent av den totala försäljningen år 2020.  Ett mål som Hemköps egenägda butiker redan uppnått.

Fotnot: Sifoundersökningen genomfördes i Sifos webbomnibus* 3-8 juni 2017. Totalt genomfördes 1078 intervjuer och resultatet är vägt på kön och ålder.

*Riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad. Svarsfrekvens 40%.

För ytterligare information kontakta:

Claes Salomonsson, presschef Axfood AB, telefon 0702-89 89 83