Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Inga fula fiskar i Axfoods butiker

16 november 2017

Axfood var först med att sluta sälja rödlistad fisk. Nu tas ännu ett steg för ökad hållbarhet. Från och med februari 2018 kommer all rökt och gravad lax under varumärket Falkenberg Seafood att vara ASC-märkt i Willys och Hemköps butiker.

ASC röktgravat liggande 800x533pxl

Axfood var först med att sluta sälja rödlistad fisk. Nu tas ännu ett steg för ökad hållbarhet. Från och med februari 2018 kommer all rökt och gravad lax under varumärket Falkenberg Seafood att vara ASC-märkt i Willys och Hemköps butiker.

Axfood arbetar tillsammans med WWF för att konsumenterna ska kunna känna sig trygga när de handlar fisk i våra butiker.

Sedan 2008 säljer Axfoods kedjor inte längre rödlistad fisk. Målet är att senast 2020 enbart sälja fisk och skaldjur som klassats som gröna och godkända enligt WWF. Det innebär produkter som är certifierade enligt kraven för MSC, ASC eller KRAV, eller på annat sätt klassas som gröna tack vare hållbara bestånd och bra fångstmetoder.

En stor utmaning är att lösa tillgången på lax. Laxen är för närvarande gullistad, samtidigt som det certifierade ASC-beståndet är begränsat.

  – Det tar tid för odlarna att ställa om. Från yngel till färdig lax tar det cirka två till tre år. Genom att ställa tydliga krav i upphandlingar och jobba långsiktigt har vi fått odlare att ställa om och därmed kommit ett stort steg närmare vårt gröna fiskmål, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.

Från februari 2018 kommer all rökt och gravad lax som säljs under varumärket Falkenberg Seafood vara ASC-märkt i butik. Totalt handlar det om 21 produkter av odlad lax.

Produkterna kommer inte bara att finnas i Willys och Hemköps butiker, utan också hos Axfood Snabbgross, Tempo och Mat.se.

 Handlar man i våra butiker ska det vara lätt att både äta och göra gott, säger hållbarhetschef Åsa Domeij.

För ytterligare information kontakta:

Axfoods pressavdelning, telefon 0702-89 89 83

Kategorier: Hemköp