Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood sätter matsvinnet på kartan

20 december 2017

Under 2017 skänkte 108 av Axfoods butiker och lager, på 50 olika orter runt om i Sverige, mat till välgörande ändamål. Det handlar om mat som annars hade kastats. Totalt räknar Axfood med att donera cirka 400 ton livsmedel nästa år.

Willysbutik som skänker matsvinn

Under 2017 skänkte 108 av Axfoods butiker och lager, på 50 olika orter runt om i Sverige, mat till välgörande ändamål. Det handlar om mat som annars hade kastats. Totalt räknar Axfood med att donera cirka 400 ton livsmedel nästa år.

I Sverige slängs 50 kilo fullt ätbar mat per person och år. En tredjedel av all mat som produceras äts inte upp.

– Att minska matsvinnet är en av våra viktigaste frågor under nästa år, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Axfood var en av initiativtagarna till Matmissionen, Sverige första sociala supermarket som öppnades i Rågsved utanför Stockholm 2015. Matmissionen ingår nu i Stockholm Stadsmissions Matcentral, som i dag omfattar två matbutiker, en matbank som kör ut livsmedel till 18 olika sociala verksamheter samt restaurangen Maträtt. Matcentralen har under året räddat cirka 600 ton livsmedel som annars skulle ha kastats och samtidigt gett 57 personer chans till arbetsträning.

– Antalet butiker inom Axfood som donerar mat ökar hela tiden. Under 2018 hoppas vi få ännu fler butiker som hjälper till att minska matsvinnet, säger Karin Bildsten, projektledare och drivande kraft inom Axfoodkoncernen för minskat matsvinn.

Enligt FN:s globala mål (SDG-målen) ska matsvinnet i världen halveras till år 2030. Ett mål som Axfood stödjer. I Sverige har regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket ta fram en handlingsplan för hur matsvinnet i Sverige ska halveras. Här vill dagligvaruhandeln också bidra via sin branschorganisation Svensk Dagligvaruhandel, där Axfood är medlem.

– Den 28 februari ska en första rapport vara klar. Då ska vi inom dagligvaruhandeln ha lämnat in vårt bidrag till handlingsplanen, säger Karin Bildsten.

Willys ligger långt framme när det gäller minskat matsvinn. Ett 80-tal av Willys butiker skänker i dag livsmedel till någon hjälporganisation, men även Hemköp, Axfood Snabbgross, Mat.se och flera av Axfoods lager är med och donerar mat som annars skulle ha kastats bort.

– För två år sedan var det bara en handfull Axfoodbutiker som donerade mat. Det känns bra att utvecklingen har gått så fort och det finns nu ett enormt engagemang i våra butiker för att minska matsvinnet, säger Karin Bildsten.

Är det realistiskt att halvera matsvinnet till 2030?

– Drömmen vore en nollvision, men når vi halvvägs så är det både ambitiöst och en stor framgång, säger Karin Bildsten.

Se karta över var Axfood donerar mat

För ytterligare information kontakta:

Axfoods pressavdelning, telefon 0702-89 89 83