Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Urban Deli lanserar brödöl för minskat matsvinn

18 januari 2018

Varje dag kastas mängder av bröd på landets bagerier. En del blir till grisföda och en del kasseras. För att ta tillvara på överblivet bröd lanserar Urban Deli ett brödöl. Ölet lanseras den 18 januari.

Urban Delis brödöl

Varje dag kastas mängder av bröd på landets bagerier. En del blir till grisföda och en del kasseras. För att ta tillvara på överblivet bröd lanserar Urban Deli ett brödöl. Ölet lanseras den 18 januari.

Brödöl är öl där delar av malten bytts ut mot överblivet bröd. Urban Deli Brödöl är resultatet av ett samarbete mellan Dafgårds bageri, beläget i Källby utanför Lidköping, som bidrar med överblivet bröd och Trolle Ljungby-baserade Charlis Brygghus som brygger ölet.

Det började med en passionerad diskussion i Almedalen i somras om problemet med matsvinn. Vi kom fram till att vi kan bidra till minskat matsvinn genom att brygga öl på överblivet bröd, säger Jesper Weidlitz, vd Urban Deli. 

Ölet kommer att finnas både i restaurangerna och butiker på Urban Deli. Det är en lättöl som har en trevlig beska och en lätt fruktig arom.

- Hållbarhet möjliggör för mat- och dryckentreprenörer att utvecklas och växa. På Urban Deli vill vi gärna hjälpa dem att nå en ny och större marknad. Därför är det extra spännande att samarbeta med ett mindre bryggeri som gästspelar hos oss när brödölet lanseras, säger Jesper Weidlitz.

I första omgången har tusen liter (3000 flaskor) producerats där 90 kilo bröd, som annars skulle ha kastats, har använts. Flaskorna kommer att kosta 25 kronor styck i butik. 1 krona per såld öl går till FEEDBACK, en välgörenhetsorganisation som bekämpar globalt matsvinn.

För mer information kontakta:
Jesper Weidlitz, vd Urban Deli 0707-31 87 00 eller Sibel Wolff, Marknad- och kommunikation, 0733-57 36 35.

Urban Deli är en unik mötesplats som kombinerar matbutik, saluhall, bar och restaurang. Urban Deli startade 2009 på Nytorget på Södermalm och finns idag på Sveavägen, i Sickla samt Åhlens City. Urban Deli driver även en cateringverksamhet samt uthyrning av konferens- och festlokaler i Stockholm. Sedan september finns Urban Delis egna produkter även på mat.se.

Kategorier: Urban Deli