Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Middagsfrid nobbar flygtransporterat

6 maj 2019

Axfoods matkasseleverantör Middagsfrid vässar sin hållbarhetsprofil ytterligare. Med start i augusti innehåller företagets måltider inte en enda råvara som tagit luftvägen in i Sverige och ned i matkassen.

Flexitariankassen

Axfoods matkasseleverantör Middagsfrid vässar sin hållbarhetsprofil ytterligare. Med start i augusti innehåller företagets måltider inte en enda råvara som tagit luftvägen in i Sverige och ned i matkassen.

– Flyget gör annars gröna råvaror som frukt och grönt till något av klimatvärstingar. Därför planerar vi numera våra recept genom att helt välja bort sådana råvaror, säger Mikael Sahlsten, affärsområdeschef för Middagsfrid.

Flygtransport används i första hand för känsliga råvaror med kort hållbarhet och som odlas på andra sidan jordklotet. Citrongräs, papaya, sugersnaps, sockerärtor och sparris som inte odlas i Europa under vintern tillhör några av de livsmedel som ofta eller alltid flygs in till Sverige.

– Klimatfrågan blir allt viktigare för våra kunder. Vi komponerar därför våra recept med färska råvaror som i första hand producerats i Sverige eller som, oavsett ursprungsland, aldrig belastat klimatet med en flygtur, säger Mikael Sahlsten.

Middagsfrid erbjuder sedan starten 2007 mat som i hög utsträckning är tillsatsfri, ekologisk, i säsong och har svenskt ursprung. Maten ska vara hållbar både för den enskilde konsumenten och klimatet. Bland annat används uteslutande svenskt kött och fågel, ägg från frigående höns och fisk som inte är rödlistad.

För ytterligare information kontakta
Axfoods presstjänst, telefon 0702-89 89 83
Mikael Sahlsten, affärsområdeschef Middagsfrid, telefon 073-595 89 00

Kategorier: Middagsfrid