Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Garant satsar på mer hållbar fisk

29 oktober 2019

För att öka utbudet av hållbar fisk lanserar Axfoods eget varumärke Garant två partier av de mindre kommersiella fiskarterna sydlig blåvitling och Stillahavskummel, fångade från hållbara bestånd med MSC-märkning. Syftet är att avlasta den stora efterfrågan på torsk och lax – och erbjuda fisk till priser som fler har råd med.

För att öka utbudet av hållbar fisk lanserar Axfoods eget varumärke Garant två partier av de mindre kommersiella fiskarterna sydlig blåvitling och Stillahavskummel, fångade från hållbara bestånd med MSC-märkning. Syftet är att avlasta den stora efterfrågan på torsk och lax – och erbjuda fisk till priser som fler har råd med.

– Det här är ett sätt för oss att påverka konsumtionen av fisk i en mer hållbar riktning. Att äta fisk ska vara en lyx för smaklökarna, inte plånboken, säger Johan Neuman, ansvarig för egna märkesvaror på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

Idag står torsk och lax för mer än hälften av svenskarnas fiskkonsumtion. Det trots att många bestånd av torsk är hotade av både utfiske och miljöproblem. Genom att lansera fryst blåvitling och Stillahavskummel, två relativt okända fisksorter för många svenska konsumenter, vill Axfood bredda sortimentet av fisk och därmed öka andelen hållbara alternativ.

– Vi behöver äta mer fisk eftersom det är bra för hälsan. Samtidigt är många fiskebestånd överutnyttjade och hotas av allt från klimatförändringar, tjuvfiske och föroreningar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

De nya fiskprodukterna säljs under initiativet ”bra val just nu” och lanseras vecka 45. De kommer att ingå i sortimentet i samtliga Willys-butiker, 198 Hemköpsbutiker och på Mat.se. Priset är cirka 37–40 kronor för 450 gram. Ambitionen är att ”Bra val just nu” ska bli ett återkommande initiativ hos Garant och omfatta andra produkter.

Axfood har länge arbetat för ett hållbart fiske. All fisk och skaldjur som säljs i koncernens butiker ska alltid komma från hållbara bestånd och ska kunna spåras till bestånd, fiskezon/odling och fisketidpunkt. Rödlistad fisk, enligt WWF Världsnaturfondens guide, slutade säljas redan 2008. All vildfångad fisk i våra frysdiskar är MSC- eller KRAV-märkt. Axfoods mål är att 2022 endast sälja fisk som är grönlistad.

 

För ytterligare information kontakta:

Axfoods pressavdelning, telefon 0702-89 89 83

Kategorier: Axfood Dagab