Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hemköp och Gustav Johansson lanserar klimatberäknade recept

25 januari 2021

För att öka medvetenheten om matens klimatpåverkan har Hemköp tillsammans med vegoinfluencern Gustav ”Jävligt Gott” Johansson tagit fram vegetariska varianter på klassisk vardagsmat. Rätterna har klimatberäknats av RISE och de visar vilken stor skillnad små förändringar kan göra för att äta mer klimatvänligt.

Gustav Johansson Hemköp

För att öka medvetenheten om matens klimatpåverkan har Hemköp tillsammans med vegoinfluencern Gustav ”Jävligt Gott” Johansson tagit fram vegetariska varianter på klassisk vardagsmat. Rätterna har klimatberäknats av RISE och de visar vilken stor skillnad små förändringar kan göra för att äta mer klimatvänligt.

Vardagsmaträtter som fiskpinnar, pannkakor, pasta carbonara och köttbullar har utvecklats till nya goda rätter av Gustav Johansson, kokboksförfattare och bloggare som driver Sveriges mest besökta veganska matblogg, Jävligt Gott. I recepten finns protein- och smakrika ersättare som tofu, havremjölk, cashewnötsparmesan och vegofärs.

— Det är väldigt roligt att få göra gemensam sak med Hemköp i detta. Vi vill visa att mer klimatvänlig mat inte alls behöver vara konstig eller annorlunda, utan välbekant och jävligt god! säger Gustav Johansson.

Upp till 90 procent lägre klimatpåverkan per måltid

RISE klimatberäkning av fem vanliga vardagsrätter visar att vegetarisk pasta carbonara har 66 procent lägre klimatavtryck än carbonara med bacon på fläskkött. Köttbullar med potatis och lingon får 91 procent lägre klimatavtryck om man i stället använder vegetarisk färs och ost fri från mjölk.  

— Vi vill på ett inspirerande sätt visa hur man kan göra mindre ändringar, utan att tumma på smaken, men ändå få ett betydligt lägre klimatavtryck. Livsmedel står i dag för omkring 25 procent av hushållens totala klimatavtryck och små förändringar, som att till exempel välja havremjölk i pannkakorna, är något alla kan göra ibland och som gör skillnad, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig Hemköp.  

Traditionellt recept Vegetariskt recept Skillnad *
kg CO2E/portion kg CO2E/portion Kött jmf. vego
Köttbullar med potatis och lingon 3,3 0,3 91%
Boeuf Bourguignon 5,3 0,6 88%
Pannkakor med sylt och grädde 0,6 0,1 78%
Pasta Bolognese 2,4 0,8 68%
Pasta Carbonara 1,1 0,4 66%

 

* Skillnaden avser procentuell minskning i klimatavtryck när traditionellt recept ersätts av vegetariskt.

Alla recept finns på hemköp.se.

Kategorier: Hemköp