Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

­Middagsfrid lanserar matkasse med klimatberäknade recept

25 februari 2021

Maten har stor påverkan på planeten och vissa varor har större klimatpåverkan än andra. För att underlätta för konsumenter att göra medvetna val lanserar Middagsfrid nu en matkasse med klimatberäknade recept – den Klimatgoda kassen.

Klimatgoda kassen bonstroganoff paprika matvete

Maten har stor påverkan på planeten och vissa varor har större klimatpåverkan än andra. För att underlätta för konsumenter att göra medvetna val lanserar Middagsfrid nu en matkasse med klimatberäknade recept – den Klimatgoda kassen.

– Även när man väljer varor med lägre klimatpåverkan kan det vara utmanande att kombinera dem till fulltaliga recept och måltider. Därför har vi tagit fram en matkasse där vi hjälper kunderna med det utan att för den skull kompromissa med smaken, säger Andreas Furu, affärsområdesansvarig för Middagsfrid.

I början av mars lanserar Middagsfrid det senaste tillskottet i kategorin färdigplanerade matkassar, Middagsfrids Klimatgoda kasse. Kassen är framtagen med systerföretaget Mat.se:s unika klimatdatabas som grund, en databas och klimatmärkning som Mat.se tagit fram tillsammans med forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden.

Den nya matkassen gör det enklare för alla som vill äta mat med mindre klimatpåverkan utan att göra matlagningen mer komplicerad. Genom Middagsfrid får konsumenterna hjälp med både planering och hemleverans av råvaror och recept.

– Middagsfrid har sedan starten 2007 tagit ställning för hållbar mat. Nu är det dags att ta nästa steg och på ett konkret sätt hjälpa våra kunder till än mer hållbara matvanor, säger Andreas Furu.

I den Klimatgoda kassen har Middagsfrid skapat menyer som inspirerats av WWF:s koncept One Planet Plate och utgått från dess klimatbudget. One Planet Plate har ett genomsnittligt klimatavtryck på 0,5 kilo koldioxidekvivalenter per måltid, vilket även blir det genomsnittliga målet för den Klimatgoda kassen. Idag är genomsnittet per portion för ett hushåll i Sverige cirka 2 kilo koldioxidekvivalenter.

– Det är ingen hemlighet att vi behöver minska våra utsläpp för att hålla matkonsumtionen inom ramen för vad planeten tål. Eftersom maten står för ungefär 25 procent av svenska hushålls totala utsläpp känns det viktigt för oss att kunna erbjuda en sådan här matkasse, säger Andreas Furu.

Klimatgoda kassen kompletterar Middagsfrids utbud av totalt tio olika matkassar. Så sent som i januari lanserades en nyhet i form av den Supersnabba kassen, med fokus på enkla, goda och snabba recept. Gemensamt för samtliga kassar är att de är planerade utifrån Middagsfrids matfilosofi, som bland annat innebär att leverera recept med en stor mängd grönsaker, välplanerade veckomenyer där allt ska gå åt för att minska matsvinnet, samt att undvika produkter som innehåller onödiga tillsatser.

Klimatgoda kassen kan beställas från den 1 mars och leveranserna startar den 21 mars. I kassen ingår tre middagar för fyra personer till priset av 845 kronor. Några exempel på recept är pasta med basilikakräm av silkestofu, torskrygg med smörcitronette och gryn, samt vegansk bouillabaisse med aioli. Läs mer om recept, priser och annat på www.middagsfrid.se.

One Planet Plate: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/one-planet-plate/#klimat-och-biologisk-mangfald

 

Kategorier: Middagsfrid