Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Fula fiskar i frysen när Willys lanserar svinnsmart produktserie

21 februari 2022

Ett äpple med en brun fläck, en fiskpinne med kantstött panering, en lite ojämn skiva smörgåspålägg – varje år ratas tonvis av mat för att den inte är utseendemässigt perfekt. Nu lanserar Willys, i samarbete med Garant, en svinnsmart produktserie – ett nytt och innovativt sätt att tackla matsvinnet – där Fula fiskar, Maxad lax och Skeva skivor är de första produkterna.

Svinnsmarta varor produktserien miljöbild

Ett äpple med en brun fläck, en fiskpinne med kantstött panering, en lite ojämn skiva smörgåspålägg – varje år ratas tonvis av mat för att den inte är utseendemässigt perfekt. Nu lanserar Willys, i samarbete med Garant, en svinnsmart produktserie – ett nytt och innovativt sätt att tackla matsvinnet – där Fula fiskar, Maxad lax och Skeva skivor är de första produkterna.

Matsvinn är en av livsmedelsbranschens viktigaste hållbarhetsfrågor – en tredjedel av all mat som produceras globalt hamnar i soptunnan i stället för i magen. Matvarukedjan Willys har under flera års tid jobbat aktivt för att minska matsvinnet. Under 2020 inleddes ett samarbete mellan Willys och varumärket Garant för att se om det gick att hitta nya, innovativa sätt att ta kampen mot matsvinnet genom att samarbeta mellan leverantörs- och butiksled.

Sprödbakad torsk blev Fula fiskar

I produktionen av Garants sprödbakade torsk är det en liten del som sorteras ut, till exempel på grund av att paneringen skavts av eller en bit har blivit ojämn. Men en ojämn fiskbit smakar ju precis lika gott som en utseendemässigt perfekt. Det var så idén om att göra nya, smarta produkter av mat som ratats kom till. De ojämna fiskbitarna lanseras nu under namnet Fula fiskar – till ett pris som ligger drygt 30 procent lägre än originalprodukten.

Svinnsmart produktserie

Förutom Fula fiskar finns också två andra svinnsmarta produkter i Willys sortiment: Skeva skivor och Maxad lax.  Skeva skivor är spillbitar från produktionen av Garants skivade smörgåspålägg och Maxad lax är spillbitar av skivad rökt och gravad lax – utmärkt att använda i till exempel laxröra eller pastasås. 

Fler är villiga att minska matsvinnet

Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga för många. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt försökt minska sitt matsvinn. Sex år senare hade den siffran ökat till 88 procent*. De senaste åren har synen på att konsumera mat som närmar sig eller har passerat bäst före-datum ändrats och allt fler är öppna för att även köpa varor som inte är ”perfekta”.

Vi arbetar ständigt för att försöka hitta nya kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn. Det finns en genuin vilja hos många att göra en konkret insats för att minska svinnet. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det är win-win. Det gäller också med vår nya svinnsmarta produktserie, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Fula fiskar, Maxad lax och Skeva skivor finns i Willysbutiker från och med vecka 8.

* Kantar Sifos webbpanel under 19-22 januari 2021.Totalt intervjuades 1061 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Andra produkter som kommit till för att ta vara på överblivna rester
Tanken om att göra någonting med spill och ojämna bitar är inte ny. Här är två klassiska produkter som kommit till för att ta vara på mat som blivit över:

Dammsugare / punchrulle
Innanmätet i det populära bakverket kom från början från kakrester som blivit över i bageriet. I kaksmulsblandningen blandas arrak, smör och kakao.

Bostongurka
Bostongurka är en svensk uppfinning som kom till 1951 då Herbert Felix, dåvarande chef för AB Felix, ville ta vara på gurksnuttar i produktionen. Den nya gurkmixen var tänkt att användas till snabbmat, en tanke han fick efter en resa till USA. Efter att företaget haft en intern namntävling kom Herbert Felix sekreterare med det vinnande förslaget – Bostongurka.

  

Kategorier: Axfood Willys Dagab