Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood återkallar ytterligare ägg-artiklar efter utökat salmonellalarm från Livsmedelsverket

10 januari 2023

Axfood återkallade den 4 januari en ägg-artikel från Garant efter att leverantören vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön. Efter att Livsmedelsverket nu utökat omfattningen av vilka partier ägg som berörs utökar Axfood återkallelsen till att omfatta tre ägg-artiklar, och återkallar av säkerhetsskäl ytterligare bäst före-datum.

Garant ägg frigående inomhus Large 10-pack

Axfood återkallade den 4 januari en ägg-artikel från Garant efter att leverantören vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön. Efter att Livsmedelsverket nu utökat omfattningen av vilka partier ägg som berörs utökar Axfood återkallelsen till att omfatta tre ägg-artiklar, och återkallar av säkerhetsskäl ytterligare bäst före-datum.

Axfood återkallade den 4 januari en ägg-artikel från Garant (Garant ägg, Frigående inomhus, XL, 6-pack) med bäst före-datum 2023-01-26 efter att leverantören vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön där äggen värpts, och att äggen kunde innehålla salmonella.

Efter att Livsmedelsverket nu utökat omfattningen av vilka partier ägg som berörs med ytterligare ett antal pack-datum utökar nu Axfood återkallelsen till att omfatta totalt tre ägg-artiklar. Av försiktighetsskäl väljer Axfood att återkalla ytterligare bäst före-datum av dessa produkter, under hela perioden tillbaka till de föregående godkända testerna. Produkterna som nu omfattas av återkallelsen är:
- Garant Ägg, Frigående inomhus, XL, 6-pack, bäst före-datum 2022-12-21 – 2023-01-26
- Garant Ägg, Frigående inomhus, Large, 10-pack, bäst före-datum 2022-12-21 – 2023-01-06 samt bäst före-datum 2023-01-19
- Garant Hushållsägg (tillfälligt parti), Frigående inomhus, Medium, 15-pack, bäst före-datum 2022-12-21 – 2023-01-18

De återkallade produkterna har sålts av flertalet av Axfoods butikskedjor och är nu stoppade för försäljning. Varorna kan innebära en hälsofara, men vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien. Ett fåtal misstänkta sjukdomsfall har hittills rapporterats.

– Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen. Även om den utökade omfattningen i nuläget bara konstaterats kring vissa datum återkallar vi av försiktighetsskäl ytterligare fler av dessa produkter och datum i samråd med leverantören. Och vi kommer tillsammans med leverantören utreda hur den här typen av händelser ska kunna undvikas framöver, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.

Axfood beklagar det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.  Vid frågor kontakta Axfood Konsumentkontakt via kontaktformulär på www.axfood.se/kontakt/konsumentkontakt/ eller på telefon 0771-87 67 70.

 

Kategorier: Axfood