Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Snabbgross slutar sälja flygtransporterad frukt och grönt, samt kött och fisk

18 april 2023

För att minska bolagets klimatpåverkan kommer Axfoods restauranggrossist Snabbgross som första större aktör att sluta sälja flygtransporterad frukt och grönsaker samt kött och fisk i både butik och e-handel. Det är en av flera nya insatser och åtgärder i Snabbgross hållbarhetsarbete, där bolaget också nyligen gått över till att enbart sälja ekologiska bananer.

Eva Pettersson vd Snabbgross

För att minska bolagets klimatpåverkan kommer Axfoods restauranggrossist Snabbgross som första större aktör att sluta sälja flygtransporterad frukt och grönsaker samt kött och fisk i både butik och e-handel. Det är en av flera nya insatser och åtgärder i Snabbgross hållbarhetsarbete, där bolaget också nyligen gått över till att enbart sälja ekologiska bananer.

– Vi jobbar proaktivt med att utveckla och stärka vårt hållbarhetsarbete i alla led. Genom att avveckla flygtransporterad frukt och grönt, samt kött och fisk blir vi som större aktör först i branschen att göra det. Vi hoppas att initiativet kan bidra till att fler i branschen följer efter, säger Eva Pettersson, vd på Snabbgross.

Snabbgross varor transporteras i första hand med tåg, båt och lastbil. Bara en liten del av varorna har tidigare flygfraktats, och det endast under en begränsad tid av året på grund av vissa varors korta hållbarhet, eller vid tillfällig brist eller extra hög efterfrågan under kortare perioder.

Målet för Snabbgross har hela tiden varit att begränsa sortimentet som flygtransporterats. Och nu väljer Snabbgross att ytterligare flytta fram positionerna i sitt hållbarhetsarbete, genom att avveckla även den lilla del som tidigare flygtransporterats.

Beslutet innebär att Snabbgross fortsätter att erbjuda ett varierat och prisvärt sortiment och i huvudsak följa den svenska säsongen inom framför allt frukt och grönt, där det under kortare perioder under året endast kommer erbjudas frysta alternativ som ersättning för det fåtal artiklar som inte kommer flygtransporteras. De frysta alternativen har fördelar både vad gäller smak och textur, samt hållbarhet och många gånger också pris.

Någon brist på varor inom sortimentet för kött och fisk kommer inte att märkas. Det sortiment som tidigare flugits in har endast skett i undantagsfall, av logistiska skäl, och har historiskt handlat om små volymer.

– Vi vill bidra till en mer hållbar restaurangbransch och tillsammans med våra kunder ligga i framkant vad gäller påverkan på miljö och klimat. Sortimentsmässigt får det en liten påverkan för våra kunder och i flera fall kommer vi kunna erbjuda ett bra och än mer prisvärt alternativ de få gånger under året som enskilda produkter skulle ha flygtransporterats. Vi hoppas också att våra kunder genom att handla hos oss kan ta det här vidare ut till sina restauranggäster och på så sätt skapa mervärden även i slutledet, säger Henrik Ströberg, försäljningschef på Snabbgross.

 

Kategorier: Axfood Snabbgross