Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Garants hybridfärs följs upp med hamburgare som halverar klimatavtrycket

15 april 2024

Nu får Axfoods storsäljande Nöt & Grönt-färs en uppföljare när Garant Nöt & Grönt-hamburgare lanseras. Precis som färsen innehåller den lika delar nötkött och grönsaker och halverar därmed klimatavtrycket jämfört med en vanlig nöthamburgare. Den är dessutom både mer hälsosam och billigare. Nöt & Grönt-burgaren är Nyckelhålsmärkt, bär Kött från Sverige-märkningen och lanseras i samarbete med Generation Pep, som arbetar för bättre hälsa för unga.

Nöt & Grönt-hamburgare från Axfoods varumärke Garant

Nu får Axfoods storsäljande Nöt & Grönt-färs en uppföljare när Garant Nöt & Grönt-hamburgare lanseras. Precis som färsen innehåller den lika delar nötkött och grönsaker och halverar därmed klimatavtrycket jämfört med en vanlig nöthamburgare. Den är dessutom både mer hälsosam och billigare. Nöt & Grönt-burgaren är Nyckelhålsmärkt, bär Kött från Sverige-märkningen och lanseras i samarbete med Generation Pep, som arbetar för bättre hälsa för unga.

För snart ett år sedan var Axfood och Garant först ut att i stor skala lansera en färs av lika delar nötkött och grönsaker – en färs som både halverar klimatavtrycket*, är mer hälsosam och billigare än vanlig nötfärs. Nöt & Grönt-färsen är en försäljningssuccé och säljer i över 1 ton per dag sedan lanseringen, och har därmed påtagligt minskat klimatavtrycket.

– Varje ton Nöt & Grönt-färs vi säljer innebär ett reellt minskat klimatavtryck och totalt är minskningen hittills i nivå med hälften av utsläppen från våra egenägda godstransporter under förra året. Det är glädjande att kunderna verkligen uppskattat produkten, som nu också får en ny smart och hälsosam lösning för hamburgarälskaren som vill minska klimatavtrycket, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Hybridprodukter driver mer hållbar och hälsosam matkonsumtion

Den nya Nöt & Grönt-hamburgaren är en färdigkryddad burgare som är klar att lägga på grillen eller i stekpannan, och som funkar lika bra som hamburgare och som pannbiff, eller att omforma till grillspett, lägga i pitabröd eller variera på andra sätt.

Hamburgaren är i smaken lik en hamburgare av nötkött, men är något saftigare och mjukare i texturen då den innehåller hälften grönsaker. Den innehåller 48 procent nötkött, 24 procent morötter, 24 procent blomkål, och en krydd- och konsistensförstärkande blandning (4 procent) av potatisstärkelse, salt, potatisflingor, lök och peppar.

– Den här typen av hybridprodukter är något vi tror mycket på och fortsätter jobba med framåt. Många vill äta mer hälsosamt och hållbart, men ändå kunna välja rätter och smaker som de är vana vid. Att med den här typen av produkter få många konsumenter att ta små steg mot mer hälsosam och mindre klimatpåverkande mat skapar betydligt större effekt än att ett fåtal tar några stora steg, säger Ellinor Puerto, chef sortimentsutveckling på Axfoods inköps-, sortiments- och logistikbolag Dagab.

Samarbete med Generation Pep för att förbättra ungas hälsa

Nöt & Grönt hamburgaren lanseras i samarbete med Generation Pep, som arbetar för bättre hälsa för unga. Det är den andra produkten som Axfood och Generation Pep lanserar tillsammans, mot bakgrund av att endast fyra av tio svenska barn och ungdomar – enligt den senaste och helt färska Pep-rapporten 2024 – äter grönsaker varje dag, och att just näringsrik och hälsosam mat är avgörande för barns utveckling och hälsa. Rapporten visar också att 13 procent av vårdnadshavarna med låg inkomst har svårt att köpa näringsriktig mat.

– Utöver rörelse är mer näringsrik och hälsosam mat nyckeln till bättre hälsa för unga. Vi har fått många positiva reaktioner från föräldrar och dietister över att Nöt & Grönt-färsen gjort det enkelt att i några av våra vanligaste måltider – som köttfärssås, lasagne och tacos – få i sig lika mycket grönsaker som kött. Med den nya hamburgaren blir det ännu enklare att få ihop vardagen med både hälsa och klimat i fokus, utan att behöva krångla till matlagningen eller att det blir dyrare, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.

Nöt & Grönt hamburgare säljs som 2-pack och finns från och med nu tillgänglig brett hos såväl Willys som Hemköp, Tempo och City Gross över hela landet. Även Axfoods matkasseföretag Middagsfrid kommer att använda den i sina måltider. Hamburgaren placeras liksom färsen tillsammans med vanlig nötfärs och hamburgare i butikerna.

Bakgrund:

Matproduktionen står för cirka en tredjedel av den globala klimatpåverkan och kött är generellt det livsmedel som har högst klimatpåverkan per kilo. 2022 konsumerade svensken i genomsnitt 50–55 kilo kött per person, en ökning sedan föregående år. Den höga köttkonsumtionen påverkar såväl klimat, vatten- och markanvändning som biologisk mångfald negativt. Att minska köttkonsumtionen till förmån för ökad konsumtionen av grönsaker och vegetariska alternativ är därför bra för både miljö och människa.

Ett av Axfoods strategiska hållbarhetsmål är att verka för en mer hållbar produktion och konsumtion av mat genom att årligen minska klimatpåverkan per kilo såld mat genom en förändrad försäljningsmix. Med Nöt & Grönt kombineras ett prisvärt och mer hälsosamt köttalternativ med betydligt lägre klimatpåverkan. Genom att färsen och hamburgaren innehåller lika delar nötkött samt blomkål och morötter nästan halveras klimatavtrycket* jämfört med nötfärs och hamburgare gjord på nötkött.

Utöver Garants Nöt & Grönt-färs och hamburgare är Garants Fish cake på braxen och åkerböna, och Middagsfrids och Urban Delis ”Sillenbergare”, gjord på sillfärs – som annars skulle blivit djurfoder – och åkerböna ytterligare exempel på den typ av hybridprodukter som nu finns att köpa.

 

*Klimatavtrycket är taget från RISE klimatdatabas för livsmedel. För ren nötfärs uppgår det till cirka 28 CO2e per kilo för svensk nötfärs, för Nöt & Grönt-färsen (som består av hälften svensk nötfärs och hälften grönsaker i form av lika del svenska morötter och fransk/belgisk blomkål) är klimatavtrycket cirka 14,2 CO2. För en vanlig nöthamburgare (med 80 procent kötthalt/svensk nötfärs) är klimatavtrycket cirka 22,7 CO2e per kilo, och för Nöt & Grönt-hamburgaren är klimatavtrycket cirka 11,6 CO2e per kilo.

 

Kategorier: Axfood Hemköp Willys Dagab