Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Är certifierad palmolja bättre?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 5 november 2009

Igår hade WWF pressträff om internationella WWF:s rapport om hur företagen sköter arbetet med palmolja.

Igår hade WWF pressträff om internationella WWF:s rapport om hur företagen sköter arbetet med palmolja.

WWF tycker inte att man sak bojkotta palmolja utan jobba för en mer hållbar produktion. De menar att palmoljan ger höga skördar per hektar och att det därför är en intressant gröda för att försörja en växande befolkning i världen. En rekommendation som WWF har är att köpa gröna palmoljecertifikat motsvarande den mängd palmolja man använder. Jag berättade tidigare på bloggen att Axfood kommer att göra det för sina egna märkesvaror.

Cecilia undrade om det blir bättre för regnskogen då och vart pengarna som man betalar för certifikaten går. Plantager som är anlagda på regnskogsmark efter november 2005 kan aldrig bli certifierade. Reglerna för certifierad odling handlar bl a om sociala frågor, hänsyn till lokalbefolkningen, kemikaliehantering och markvård. Det går att läsa om vad det innebär på www.rspo.org.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.