Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Oacceptabelt med smärtsamma griskastreringar

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 23 december 2009

I dagens SvD finns det en artikel om att svenska grisar kastreras utan bedövning för att galtlukt ska undvikas. Givetvis är det inte acceptabelt.

I dagens SvD finns det en artikel om att svenska grisar kastreras utan bedövning för att galtlukt ska undvikas. Givetvis är det inte acceptabelt.

Självklart är det smärtsamt för griskultingarna. Frågan har debatterats i rätt många år men det går segt med nya föreskrifter eftersom myndigheterna har varit osäkra på vad som är den bästa lösningen. I en del andra länder har man därför kommit längre än i Sverige.

Bedövning är en lösning men det bästa skulle vara om man helt kunde slippa ett operativt ingrepp. Därför är vaccinering intressant. Jordbruksverket har "Frågor och svar om kastrering på sin hemsida". Där står det om vaccinering: "enligt en informell undersökning från Sveriges Grisföretagare är handeln negativ på grund av rädsla för att osäkerhet om metoden ska leda till minskad konsumtion av griskött". Jag tycker att det låter konstigt. Frågan är hur den sk informella undersökningen har genomförts. De flesta kunder är nog mer angelägna om att undvika metoder som är plågsamma för grisarna.

Kategorier: Svenskt Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.