Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Asc-märkt pangasius på väg till oss!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 20 december 2012

Det finns sedan tidigare ett stort utbud av miljömärkt vildfångad fisk (MSC). Men när det gäller odlad fisk däremot har utbudet inte varit så stort.

Det finns sedan tidigare ett stort utbud av miljömärkt vildfångad fisk (MSC). Men när det gäller odlad fisk däremot har utbudet inte varit så stort.

ASC är den odlade fiskens motsvarighet till MSC, och där finns det nu pangasius och tilapia på världsmarknaden.

Ett parti ASC-märkt Pangasius finns på båt på väg till oss och vi hoppas att den ska ha kommit ut till butikernas frysdiskar i mitten av januari.

De riktigt stora volymerna fryst odlad fisk i butikerna är annars odlad norsk lax. Odlad lax har blivit vanlig basmat i många hem. Förhoppningsvis kommer också odlad ASC-märkt lax så småningom. Idag finns det KRAV-märkt lax men det är bara en väldigt liten del av försäljningen. 

Kriterier för ASC lax kan bli en intressant drivkraft i utvecklingen av den norska produktionen. Jag skulle inte bli förvånad om all norsk lax som säljs av de svenska livsmedelsjättarna, och som inte är KRAV-certifierad, blir ASC- märkt. Eftersom andra ASC produkter nu kommer in på den svenska marknaden kommer märkningen bli mer känd bland svenska konsumenter.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.