Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Ägande med engagemang och ansvar

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 20 september 2013

Företag kan drivas inom diverse ägandeformer. Men även inom ägandeformen börsbolag kan ägandet fungera på väldigt olika sätt.

Företag kan drivas inom diverse ägandeformer. Men även inom ägandeformen börsbolag kan ägandet fungera på väldigt olika sätt.

En idé med börsbolag är att kunna få fram riskvilligt kapital utan att ägaren kan förlora mer än det som är investerat i aktierna. En nackdel är att det kan leda till ett anonymt ägande, och ibland ägande, där det personliga moraliska ansvaret får stå tillbaka för kortsiktig spekulation.

Vilken praktiskt betydelse kan det ha om det finns ett tydligt ägande med värderingar? Kan ett ägande som handlar om att företagandets idé inte bara är att ge vinst utan också att ta ett långsiktigt ansvar och vara samhällsnyttig påverka företagen?

Den här veckan fick Antonia Ax:son Johnson ett pris av Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare samhällsliv. Priset ska gå till en person som ”… genom sitt ledarskap visat att företagande är en viktig förändringskraft för ett mänskligare samhälle och att hållbart företagande är lönsamt.” Axel Johnson koncernen är majoritetsägare i Axfood. Påverkas Axfood av att det finns ett tydligt ägande som präglas av långsiktigt tänkande?

Antonia Ax

Min uppfattning är att det har stor betydelse. Det är en betydelse som inte handlar om ett ägande som detaljstyr företagandet. Den stora betydelsen är att den ger fler som arbetar inom företag med ägare som står för samhällsansvar får ett större mod att våga tänka långsiktigt och inte fastnar i en fixering på nästa kvartalsrapport. Ett exempel på att ägarens värderingar har betydelse nämns i den nyligen utgivna boken om ockupationen av Västsahara, ”Tyst territorium”. Det indirekta stöd som medarbetare inom olika delar av Axfood upplevde att det fanns, just från Antonia, gjorde att beslutsfattandet gick snabbare när det gällde att ställa krav på importen av Frukt och grönt.

Inom såväl näringsliv, politik och offentlig sektor brukar det finnas en brist på människor som ser helheter och inte fastnar i detaljer som rör det egna specialområdet. Om det tänkande tar över organisationer leder summan av alla små beslut till resultat som inte ens blir bra på kort sikt och än mindre på lång sikt. Inom politiken behövs det fler skickliga allmänpolitiker och inom företagandet fler som tänker samhällsnytta och varumärkesvärde. Det kan också uttryckas som att det behövs fler som vågar lyfta blicken. Jag är övertygad om att en ägare som uttrycker att samhällsansvar är viktigt får fler att just våga.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.