Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hagainitiativet på näringslivsdagar

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 11 oktober 2013

Hagainitiativet var med på Näringslivsdagarna i Helsingborg och hjälpte till med att ordna en klimatstrategidag.

Hagainitiativet var med på Näringslivsdagarna i Helsingborg och hjälpte till med att ordna en klimatstrategidag.

Thomas Kåberger höll ett föredrag om energieffektivisering och menade att företag är dåliga på att göra många lönsamma investeringar och att Sverige borde vara bättre på att satsa på ny produktion förnyelsebar el som t ex solceller som har sjunkit kraftigt i pris. Han menade också att det borde vara fler som gör rejäla åtgärder och som inte bara satsar på de lågt hängande frukterna.

Transporter och mat var viktiga teman under dagen. Jag och Claes Johansson från Lantmännen höll presentationer under matavsnittet. Vi betonade att de tre viktigaste områdena att fokusera på var produktionen hos bonden, konsumtionsmönstren och matsvinnet.

Gustav Fridolin, språkrör för miljöpartiet, avslutade dagen med att prata om "vinnarna i den gröna ekonomin". Han menade att politikerna halkar efter de företag som aktivt vill minska sin klimatpåverkan och att politiken borde underlätta för företagen att göra en klimatomställning.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.