Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Koll på vatten till matproduktion

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 27 augusti 2015

Just nu pågår World Water Week i Stockholm. Det är en gigantisk konferens som handlar om världens vattenförsörjning.

Just nu pågår World Water Week i Stockholm. Det är en gigantisk konferens som handlar om världens vattenförsörjning.

Som de flesta vet är tillgången på vatten avgörande för världens produktion av mat. Därför är effektiv vattenhushållning viktigt för en långsiktigt hållbar produktion av mat.

I Sverige är inte vattenfrågan så stor även om det lokalt kan vara ett problem. Men för matproduktion i andra delar av världen kan den vara kritisk. För dagligvaruhandeln, som säljer mat som kommer från olika delar av världen, är därför vattenfrågan en viktig hållbarhetsfråga. Den är också utmanande eftersom det i en matbutik säljs tusentals olika varor. Det är givetvis en omöjlig uppgift för handeln att vara på plats hos varje enskild odlare och kolla att odlingsmetoderna hushållar med vatten på ett bra sätt.

Eftersom vattenfrågan både är viktig och svår är Axfood, tillsammans med andra företag inom dagligvaruhandel och livsmedelsindustri, med i ett samarbete som SIWI leder för att gemensamt arbeta med vattenfrågan. I samband vattenkonferensen träffades vi för att planera ett arbete som går ut på att arbeta med certifieringar för att göra bra val av leverantörer.

En intressant sak är förstås att undersöka hur bra de certifieringar som redan finns är när det gäller vattenhushållning. Om man kan välj och kanske förbättra de som finns så är det en snabbare väg än att hitta på något nytt. Hur bra är t ex Rainforest, Fair Trade och UTZ när det gäller vattenhushållning?

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.