Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Handlarna tror att hållbarhetstänk lönar sig

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 8 januari 2016

Branschorganisationen Svensk Handel har gjort en undersökning om hållbarhetsarbetet inom handeln och vilka hållbarhetsfrågor som kunderna tycker är viktigast.

Branschorganisationen Svensk Handel har gjort en undersökning om hållbarhetsarbetet inom handeln och vilka hållbarhetsfrågor som kunderna tycker är viktigast.

En intressant iakttagelse är att en majoritet anser att hållbarhetsfrågorna är allra viktigast när det gäller inköp av mat. Enligt rapporten beror det till stor del på att det är mer hälsorelaterat med vad man stoppar i sig än prylar som man använder. Men kanske är det också så att mat och miljö är något som blivit mycket uppmärksammat?

Egentligen har ju både leksaker och kläder blivit omdebatterade för bland annat kemikalieinnehåll och dåliga villkor i produktionen. En annan förklaring till att många fokuserar på maten när det gäller hållbarhet är att mat är något vi konsumerar ofta och mycket. Och det är ju verkligen en bra anledning till att tänka mycket på hållbarhet vid inköp av mat.

Hälften av de tillfrågade i undersökningen hade under året valt bort någon produkt av hållbarhetsskäl, antingen för att de inte gillade själva produkten eller för att de inte hade förtroende för varumärket i hållbarhetsfrågor. När det gällde handlarna själva så arbetade de flesta med hållbarhetsfrågor och trodde också att det var lönsamt. Men eftersom intresset hos kunderna är så stort, så kan man tänka sig att ännu fler kommer att satsa mer på hållbarhetsarbetet.

Vilka hållbarhetsfrågor tycker du är viktigast när du handlar mat? Är det t ex klimatpåverkan, kemikalier, villkor för de som arbetar i produktionen eller djurvälfärd?

 

Klicka här för att läsa Svensk Handels rapport som pdf.

 

Eko havre

Kategorier: Ekologiskt Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.