Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

En ännu godare jul!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 24 oktober 2017

Jag vill inte medverka till någon tidig julstress, men idag är det faktiskt bara två månader kvar till julafton.

Jag vill inte medverka till någon tidig julstress, men idag är det faktiskt bara två månader kvar till julafton.

För den som vill få en försmak av julen går det redan att hitta både lussekatter och julmust i flera butiker. Däremot får vi vänta ytterligare några veckor på julskinkan - även om det i år kommer att bli lite enklare att välja ’rätt’ i köttdisken.

Julskinkan uppfyller inte reglerna för KRAV-märkning eftersom den innehåller nitrit, det ämne som ger den karaktäristiska röda färgen. Däremot kan en ekologisk julskinka innehålla skinka från gårdar där grisar fått beta och böka utomhus och som tillåtit suggor att bygga bon.

En glädjande nyhet är att det i år kommer att finnas en ny etikett som guidar konsumenter till julskinka från gårdar med högsta krav på djuromsorg. Skinkorna kommer att märkas upp med etiketten ”Ekologiskt, javisst! Men leta efter KRAV-märkt råvara!” och säljas hos bland annat Hemköp och Willys. Det är väl en tidig julklapp för alla som värnar om höga krav på djuromsorg?

Läs mer om KRAV-märkt råvara

 

Kategorier: Ekologiskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.