Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Har du smakat Lupinghurt?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 15 maj 2017

Lupinghurt är ett klimatsmart alternativ till yoghurt för alla som vill äta mer av gröna proteiner.

Lupinghurt är ett klimatsmart alternativ till yoghurt för alla som vill äta mer av gröna proteiner.

Soyghurt, som görs av sojabönor, har funnits länge i butikerna, medan lupinghurt görs av lupiner. Men inte lupiner som växer som ogräs på magra marker, utan själva råvaran är en speciell slags matlupin.

Liksom sojabönor har lupiner protein av hög näringsmässig kvalitet. En fördel med lupin som råvara istället för soja är den goda smaken. Det är många som inte gillar den utpräglade sojasmaken i soyghurt och den som äter mycket vegetarisk och vegansk kost kanske helt enkelt har lessnat på sojasmaken. Dessutom passar lupiner bättre än sojabönor för odling i vårt eget klimat. I just detta fall är Garants lupinghurt tillverkad av tysk råvara. Men även svensk produktion av lupin börjar ta fart, bland annat genom aktörer som Nordisk Råvara.

Lupinghurten finns att köpa i smakerna mango, hallon och naturell på Hemköp, Willys och Tempo.

Lupingurt

Kategorier: Vegetariskt Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.