Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Åsa Domeij: 11 hållbara klappar i sista-minuten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 20 december 2021

Jag såg på nyheterna att många svenskar tänker ta det lite lugnare med julklappsinköpen i år. Bättre kunskap om hur konsumtionen påverkar miljö och klimat spelar säkert in. De begränsningar som pandemin medför påverkar nog också. Om du fortfarande har julklappar kvar att fixa inför julen vill jag passa på att tipsa om några hållbara alternativ.

Åsa Domeij tipsar om hållbara julklappar.

Jag såg på nyheterna att många svenskar tänker ta det lite lugnare med julklappsinköpen i år. Bättre kunskap om hur konsumtionen påverkar miljö och klimat spelar säkert in. De begränsningar som pandemin medför påverkar nog också. Om du fortfarande har julklappar kvar att fixa inför julen vill jag passa på att tipsa om några hållbara alternativ.

1. Grön kompass för smaklökarna

Det finns en uppsjö av kokböcker med olika inriktning. I ”Middagskompassen” guidar Paul Svensson och Zeina Mourtada till riktigt god mat som samtidigt tar hänsyn till planeten. Tillsammans med Naturskyddsföreningen har de skrivit en bok som hjälper till att fatta goda beslut i köket.

2. Återse barrig och gran(n) vän

Välj ut en gran som du sedan återser – år efter år. Granarna som hyrs ut är lite mindre och planterade i krukor. Efter ett par veckors besök i hemmet lämnas de in till uppfödaren igen för att tas om hand till nästa jul. Varför inte passa på att ge granen ett eget, finurligt namn och göra den till en del av familjen?

3. Coolare vinterbad

Att bada året om är en trend på uppåtgående. Varför inte hetta upp vinterbadet med en egen issåg och en badrock av bambu som framställts på ett hållbart sätt. Den som vill vara snällare mot plånboken passar i stället på att kolla in utbudet av second hand-prylar.

4. Cirkulär ull

I Sverige har man fårskötsel för köttproduktion. Tyvärr används dock sällan ullen till något. Nu har Filippa K tagit fram plagg som är tillverkade av svensk ull. Snyggt och varmt under kyliga vinterdagar!

5. Läsvärd kris i hyllan

Antalet böcker med hållbarhet som tema har minst sagt exploderat under de senaste två, tre åren. En av de bättre är klimatkorrespondenten Erika Bjerströms skildring av hur Sverige förändras i spåren av det förändrade klimatet i ”Klimatkrisens Sverige”. En välskriven och viktig bok att ge bort.

6. Tacka en tacka

Varför inte adoptera en pensionerad tacka? Ja, i alla fall tillfälligt. På Jannelunds Gård låter de sina mest sociala tackor gå i pension i stället för att gå till slakt. Tackorna får leva kvar på gården med sina vänner i ett par år utan att behöva lamma.

7. Spelet om klimatet

Att spela sällskapsspel hör julen till. Nu finns det ett antal spel med hållbarhet som tema. Ett av dem är ”Hållbara hushållet” där spelarna tillsammans ska försöka att minska sina årliga klimatutsläpp. Vem vinner? Faktiskt alla eller ingen eftersom det går ut på att samarbeta!

8. Grönare tvätt med lina

Torktumlare drar mycket el, vilket kan vara påfrestande både för både miljön och plånboken. Ett smart sätt att spara el är att torka tvätten på en tvättlina som kan användas både inomhus och utomhus. Tvättlinor finns i naturmaterial såsom lin. Passa på att slå in klädnypor av trä i samma paket.

9. Kunnig 66-åring

Ge bort ovärderlig kunskap i en av klapparna med en prenumeration! Tidningen ”Forskning och framsteg” har funnit sedan 1955 och innehåller populärvetenskapliga artiklar om allt från astronomi och fysik till miljö och ekologi.

10. En kopp att fylla

Engångsmuggens tid är räknad. Ingen borde ha skäl att misströsta eftersom det finns så många fina och personliga muggar att välja mellan. Botanisera bland muggar som går att använda om och om igen med klimatslogans, bilder på favoritarter och personliga hälsningar. Och varför inte fylla muggen med goda kaffebönor, polkagrisar eller något annat gott innan den slås in och ges bort?

11. Mig själv AB

En billig och klimatsmart present kan vara att ge bort sin egen tid eller något som man själv tillverkat. Och det brukar nästan alltid uppskattas! Kompisarna med små barn tar säkert emot några timmars barnpassning med öppna armar och den mindre händige släktingen uppskattar säkert ett presentkort på hantverkshjälp för att fixa småsakerna som inte ännu blivit av. Den som är duktig på att baka kan fylla upp en fin burk med bullar eller kakor medan någon annan kan ge bort en stickling att planera eller en burk hemlagad sylt eller marmelad.

Ha en riktigt god jul och en bra start på 2022!

Åsa

Kategorier: Hållbarhet Klimat Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.