Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Mattias Åhlin: Här ska 1 000 medarbetare tillsammans utveckla Sveriges modernaste logistikcenter

13 april 2022

I Bålsta strax norr om Stockholm bygger vi ett av Europas största och mest moderna logistikcenter för mat, ett unikt projekt som gör oss först av alla med att samla logistiken för både e-handel och fysisk butik i ett flexibelt omnikanallager. Hit ska närmare 1 000 medarbetare rekryteras, för att serva både butiker och många miljoner människor runtom i Sverige med mat. I takt med att vi nu närmar oss driftstart börjar vi också att rekrytera på allvar, till några av de mest intressanta jobben i branschen.

I Bålsta strax norr om Stockholm bygger vi ett av Europas största och mest moderna logistikcenter för mat, ett unikt projekt som gör oss först av alla med att samla logistiken för både e-handel och fysisk butik i ett flexibelt omnikanallager. Hit ska närmare 1 000 medarbetare rekryteras, för att serva både butiker och många miljoner människor runtom i Sverige med mat. I takt med att vi nu närmar oss driftstart börjar vi också att rekrytera på allvar, till några av de mest intressanta jobben i branschen.

Vilka är Dagab? Vad gör ni? Och hur är det att arbeta tillsammans med er? Det är några av de vanligaste frågorna jag och mina kollegor får när vi berättar om vår snabba utveckling och hur vi nu i allt högre tempo rekryterar medarbetare till vårt nya logistikcenter i Bålsta. Ett toppmodernt och högautomatiserat jätteprojekt som blir unikt i sitt slag, utgör grunden för Axfoods framtida logistikplattform för hela landet, och som nu med stormsteg närmar sig driftstart. När det är i full drift kommer det ha närmare 1 000 medarbetare, inom en lång rad olika arbetsområden.

Jag tänkte försöka besvara de här tre frågorna i det här inlägget. Och kanske gör det några av er som läser det nyfikna på och intresserade av att bli en av oss – och vara med på resan mot att bli ledande inom prisvärd, bra och hållbar mat.

Vi är verksamma inom en stabil och spännande bransch

Dagligvaruhandeln är en stabil bransch, där man genom så vardagsnära produkter som matvaror är med och skapar positiva förändringar för både samhället, människan och planeten. Det blev tydlig för många under pandemin, när vi trots utmaningar utöver det vanliga lyckade uppehålla varuförsörjningen i hela landet, så att alla kunde köpa mat både via fysisk butik och e-handel.

Utöver stabilitet och trygghet så är vår bransch också inne i en intensiv och spännande utvecklingsfas, där det sker stora förflyttningar inom exempelvis hållbarhet, hälsa, produktutveckling – och inte minst inom logistik.

Även om jag får anses vara något partisk skulle jag vilja påstå att få branscher kan matcha vår när det kommer till kombinationen av stabilitet, vardagsnära produkter, samhällsviktigt uppdrag och accelererande utveckling.

Vi är en del av Axfoodfamiljen

Axfood är Sveriges näst största aktör inom dagligvaruhandeln, med välkända och fina varumärken som till exempel Willys, Hemköp, Tempo, Handlar’n, Snabbgross och Middagsfrid. Vi är också delägare i gränshandelskedjan Eurocash, restaurang- och saluhallskonceptet Urban Deli, nätapoteket Apohem, stormarknadskedjan City Gross och e-handelsaktören Mathem.

Med stark tillväxt, lönsamhet och omfattande satsningar inom digital utveckling och logistik tar vi just nu stora kliv mot vår vision att bli ledande inom prisvärd, bra och hållbar mat. Vi har under lång tid vuxit mer än marknaden och nått den starka position vi har idag. Och vi har som ambition att fortsätta växa och ta ännu större marknadsandelar.

Vi utvecklar framtidens kunderbjudande i nära samspel mellan människa och teknik

Dagab ansvarar för att Axfoods sortiment, inköp och logistik ska fungera optimalt, och som företag har vi en nyckelroll i Axfoods arbete med att ständigt effektivisera varuflödet från sortiment och inköp till en optimal logistik. Både till Axfoods egna kedjor och e-handel, men också till de många andra kedjor och butiker som köper sina varor från oss.

Vi verkar i ett stort sammanhang, vilket leder till många utvecklingsmöjligheter och att man som medarbetare ständigt blir utmanad. Vårt syfte är väldigt tydligt, då vi genom matsortiment, varuflöden och våra olika varumärken kan göra skillnad för både människor och samhällen, och därmed också för vår planet.

Vi befinner oss i en mycket intensiv och föränderlig tid, där vi genom historiskt stora satsningar i automation, IT, arbetssätt och organisationsutveckling tar stora kliv mot att skapa branschens bästa logistikplattform. Sammantaget handlar det vi nu gör i Bålsta mer om en storskalig industri- och produktionsanläggning än ett traditionellt lager. Men nya arbetssätt, kompetenser och stort fokus på samspelet mellan människa, IT och teknik.

Utöver vårt logistikcenter i Bålsta bygger vi just nu ett nytt och automatiserat frukt- och gröntlager i Landskrona, ett helt nytt och automatiserat e-handelslager i Göteborg, och bygger också ut vårt befintliga lager i Göteborg med både automation och yta. Dessutom investerar vi stort i att ställa om till en fossilfri fordonsflotta. Bara för att nämna några saker.

Starka kärnvärden och kultur – och vi bidrar till en positiv samhällsutveckling

För mig är arbetskulturen det allra viktigaste när det kommer till val av arbetsgivare och arbetsplats. Hos oss på Dagab och Axfood lever och utvecklas våra kärnvärden genom tydliga ”så här gör vi” i vardagen, vilket skapar ett riktigt härligt arbetsklimat. Våra gemensamma kärnvärden är – Butiken är vår scen, Vi utmanar, Vi har koll, och min personliga favorit Vi är starkare tillsammans. De här kärnvärdena genomsyrar det vi gör – och hela koncernens arbete med att bidra till en positiv samhällsutveckling.

Många nya spännande tjänster

Så, i en stabil bransch i accelererande förändring, med Axfoodfamiljens tydliga vision, Dagabs utvecklingsfokus och sist men inte minst, våra kärnvärden och arbetskultur, skapar vi just nu många intressanta karriärmöjligheter. Blir du nyfiken och vill du veta mer? Surfa gärna in på Dagabs nya hemsida eller skapa kontakt med oss på LinkedIn. För att vara säker på att ni inte missar något kan ni även följa oss på Instagram @dagab_logistik_balsta på Instagram.

Dagab finns ju på flera platser i Sverige, och även om vi rekryterar till många av dem är det till logisitikcentret i Bålsta som vi rekryterar allra mest just nu. Vårt mål är att bygga upp ett logistikcenter och en organisation som kommer bli unik i sitt slag. Och just nu finns exempelvis tjänster inom verksamhetsutveckling och produktionsoptimering att söka. Vi kommer att vara på jakt efter nya kollegor som vill vara med och skapa logistikhistoria med oss under hela det här året, och ni hittar alltid våra aktuella jobbannonser via karriärsidan på Axfood.se.

Jag kommer fortsätta att skriva om Dagab som arbetsgivare och det som händer i utvecklingen av vårt nya logistikcenter i Bålsta, så följ oss gärna här på bloggen. Nästa inlägg kommer att fokusera på vår ultramoderna och unika automationslösning, som just nu installeras.

Jag passar på att bjuda på några bilder från bygget i Bålsta, och för dem som läst mitt tidigare inlägg ser ni att det hänt en del. Här tillbringar jag nu alltmer tid i takt med att vi närmar oss färdigställande. Och kanske kan det även bli din framtida arbetsplats.

Mattias

 

Logistikcenter Bålsta från ovan.

 

Entrén.

 

Tänk att få kliva in här varje dag.

 

Logistikcenter Bålsta, interiör.