När jag plockar ett ägg ur kartongen eller häller mjölk i kaffet, tänker jag ofta på vad hönan eller kon faktiskt har ätit. Det kanske låter som en detalj, men fodret, djurens mat, är en av de största orsakerna till matens klimatpåverkan.
Jag har arbetat med hållbarhetsfrågor i många år, och ändå blir jag gång på gång påmind om hur mycket som börjar just där, i djurens matskål. Fodret står för upp till 85 procent av klimatpåverkan från kött, fisk och ägg, och tar enorma ytor i anspråk. Nästan 80 procent av världens jordbruksmark används till djurfoder eller bete. När skog, savann och annan natur blir åkermark försvinner livsmiljöer och den biologiska mångfalden utarmas.
En av de största orsakerna är soja, en effektiv fodergröda som tyvärr odlas på bekostnad av naturen. Större delen av sojan som används i svenskt djurfoder kommer från Brasilien, där den artrika savannen Cerradon till stor del omvandlats till odlingsmark. När sojaodlingarna växer trycks boskapsskötseln längre in i Amazonas, och ännu mer värdefull natur går förlorad.
Även om sojan som används i Sverige är hållbarhetscertifierad, återstår problem med monokulturer och kemikalier. Jag ser det som ett av våra största gemensamma ansvar i livsmedelsbranschen att bryta den här utvecklingen.
Många tror att soja i livsmedel som tofu och sojafärs är en stor del av problemet, men faktum är att 75–80 procent av all soja i världen används till djurfoder. Den soja som används till tofu och sojaprodukter kommer ofta från Europa, Nordamerika eller Asien. Det är alltså vår konsumtion av kött, fisk, mejeri och ägg som driver på sojaodlingen i Sydamerika.
Jag tror att vi måste tänka mer cirkulärt och närmare. Det finns gott om alternativ till soja i foder, bönor, klöver, raps, solros och mykoprotein, för att nämna några. Genom att ersätta importsoja med inhemska baljväxter kan vi minska miljöpåverkan, stärka självförsörjningen och förbättra jordhälsan.
På Axfood arbetar vi därför aktivt för att minska sojaanvändningen och öka andelen hållbart foder. Tillsammans med andra företag inom livsmedelsbranschen är vi med i den svenska plattformen för riskgrödor, där vi kommit överens om att all soja och palmolja i våra varor ska vara hållbart odlad, även den som används till djurfoder.
Vi satsar på ekologiska produkter, och har tagit fram produkter där sojan ersatts med bättre alternativ, till exempel i yoghurt, kvarg och ägg. När Garants ägg från utehöns blev sojafria blev det snabbt branschstandard, och jag är stolt över att vi var med och drev den förändringen.
Att byta till mer hållbart foder är inget som kommer drivas av konsumenter, det är vi företag som måste ta ledningen. För mig är det en självklar del av vårt hållbarhetsarbete.
Samtidigt behövs nya lösningar. Därför är jag särskilt glad över att vi deltar i projektet Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk, som drivs av SLU och Axfoundation. Här samarbetar forskare, foder- och livsmedelsproducenter och andra företag för att utveckla nya proteinråvaror som gynnar både djuren och naturen.
Om du, efter att ha läst detta, börjar fundera på vad din mat äter för mat, så kan du själv göra skillnad. Välj sojafria Garant-produkter (håll utkik efter den rosa cirkeln), köp ekologiskt när du kan, eller testa Framtidens fisk, som finns hos utvalda Hemköpsbutiker och på menyn hos Urban Deli i Stockholm.
Tillsammans kan vi se till att både vår och djurens mat tär mindre på vår planet.