Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood fortsätter investera i den svenska uppfinningen Solvatten

20 mars 2020

I samband med Världsvattendagen den 22 mars vill vi lyfta Axfoods samarbete med organisationen Solvatten. Samarbetet initierades 2013 och sedan dess har Axfood fortsatt investera i nya Solvatten-behållare, som ger fler människor tillgång till rent vatten.

I samband med Världsvattendagen den 22 mars vill vi lyfta Axfoods samarbete med organisationen Solvatten. Samarbetet initierades 2013 och sedan dess har Axfood fortsatt investera i nya Solvatten-behållare, som ger fler människor tillgång till rent vatten.

Ett av FN:s utvecklingsmål är att alla människor ska ha tillgång till rent vatten vid sin bostad senast 2030. I dag saknar dock väldigt många människor fortfarande tillgång till rent vatten runt om i världen. Enligt UNICEF kan det röra sig om fler än två miljarder, vilket bland annat resulterar i hundratusentals dödsfall i bland annat diarrésjukdomar. Mest utsatta är de allra yngsta barnen.

Axfood samarbetar med Solvatten sedan 2013. Koncernens tjänsteresor med flyg klimatkompenseras genom att investera i Solvatten-behållare. Den del av Axfoods egen verksamhet som ännu inte blivit klimatneutral kompenseras även delvis genom Solvatten.

Unik uppfinning från Sverige

Solvatten är en unik svensk uppfinning i form av en specialdesignad plastbehållare som fylls på med vatten. Med hjälp av solens UV-strålar hettas vattnet upp och renas från bakterier. När det når en viss temperatur indikerar en lampa på behållaren att vattnet är färdigt att kunna drickas, användas till matlagning, tvätta i eller användas för den personliga hygienen. I behållaren finns även ett inbyggt filter som samlar upp smuts och partiklar i vattnet.

Med Solvatten minskar antalet långa och besvärliga promenader för att få tillgång till rent vatten.

– Det ger tid över till andra viktiga aktiviteter, inte minst för flickor som istället kan få möjlighet att gå i skolan, säger Åsa Domeij.

Positiv klimateffekt

Solvatten förhindrar också spridningen av flera sjukdomar, inte minst ögoninfektioner bland barn. Dessutom är inverkan på klimatet positiv eftersom uppfinningen bidrar till mindre avverkning av träd.

– Solvatten är en klimatsmart teknologi som minskar behovet av vedeldning för att värma och koka vatten. Det leder till att buskar och träd som annars skulle använts att elda med får stå kvar. Det leder till mindre jorderosion, mer skugga och dessutom binder det koldioxid, säger David Wadström på Solvatten.

Läs mer om Solvatten och hur du kan bidra till att ge fler människor tillgång till rent vatten

Kategorier: Hållbarhet