Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood ger stöd till UNHCR:s insatser i Ukraina

1 mars 2022

Axfood har idag donerat 1,2 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Donationen går till människor som flyr i och från Ukraina.

UNHCR i Ukraina

Axfood har idag donerat 1,2 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Donationen går till människor som flyr i och från Ukraina.

– Det som just nu sker i Europa är oerhört tragiskt och en humanitär katastrof för alla Ukrainabor. De humanitära följderna av krisen är svåra att överblicka, men det krävs omfattande stöd och hjälp till de drabbade. Utöver de insatser som vi gör genom samarbetet med Rädda Barnen och SOS Barnbyar har Axfood idag donerat drygt 1,2 miljoner kronor till UNHCR:s Ukraine Emergency-insats, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow.

UNHCR i Ukraina 

UNHCR, FN:s flyktingorgan, är på plats i Ukraina och leder och koordinerar arbetet med att ge skydd, hjälpinsatser och sätta människor på flykt i säkerhet. UNHCR:s fältarbetare arbetar runt om i hela Ukraina, även i områden där striderna är som värst. Nödhjälpspaket finns på plats och så fort det är säkert delar UNHCR ut dessa till behövande familjer. UNHCR finns även i grannländerna och står redo att samarbeta med regeringarna och hjälpa alla som tvingats på flykt med livräddande nödhjälp, tak över huvudet och skydd.

Stöttande initiativ från Hemköp, Willys och Snabbgross

Hemköpskedjan, där Hemköp och Tempo ingår, har initialt skänkt 100 000 kr till SOS Barnbyars katastroffond som allokerar insatser för hjälp i Ukraina. Hemköp och Tempo sätter även upp skyltmaterial vid kassorna för att uppmuntra och hjälpa kunder som vill skänka pengar till Ukraina. Också enskilda butiksägare inom Hemköp engagerar sig i krisen.

Axfoods restauranggrossist Snabbgross uppför skyltmaterial i butikerna som uppmanar kunderna att skänka pengar till SOS Barnbyar, en summa som Snabbgross sedan matchar.

I Willys butiker går alla intäkter som skänks via gåvoknappen på pantautomaterna direkt till Rädda Barnens insatser på plats i Ukraina eller länder som just nu tar emot stora flyktingströmmar. Från den 1 mars dubblar Willys den summa som kunderna skänker via gåvoknappen.

Läs om hur du kan stötta UNHCR:s arbete i Ukraina

Läs mer om SOS Barnbyars katastroffond

Läs mer om Rädda Barnen i Ukraina

Kategorier: Axfoodfamiljen