Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood på väg mot en fossilfri fordonsflotta

10 oktober 2018

Som första livsmedelsföretag satsar Axfood på fossilfria lastbilar som drivs på flytande biogas. I en film med Volvo berättar hållbarhetschef Åsa Domeij om arbetet med att diversifiera fordonsflottan.

Som första livsmedelsföretag satsar Axfood på fossilfria lastbilar som drivs på flytande biogas. I en film med Volvo berättar hållbarhetschef Åsa Domeij om arbetet med att diversifiera fordonsflottan.

Axfood jobbar för fossilfria transporter och för användning av hållbara drivmedel. Som ett steg i den riktningen lanseras nu en satsning på helt nya gaslastbilar. Fem av totalt 140 lastbilar i fordonsflottan byts ut till lastbilar som körs på flytande biogas som i första hand tillverkas av sopor, inte minst matavfall. 
– Klimatfrågan är enormt viktig för oss. En stor fördel med flytande biogas är att den främst tillverkas av avfall, men även att man kan ersätta dieseln i de största lastbilarna som kör längst sträckor och därmed förbrukar mest energi. Det bidrar även till renare miljö i storstäderna eftersom vi på detta sätt minskar antalet dieselbilar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood. 

Biogasen blir flytande genom att den kyls ner och har fördelen att den tar 600 gånger mindre plats än biogas i gasform. Det gör att man kan köra lastbilarna långa sträckor utan att behöva tanka.

Tas i trafik under hösten

Fyra av de fem lastbilarna kommer från Volvo Lastvagnar. Bilarna rullar stegvis ut under hösten och kommer att vara stationerade vid Dagabs lager i Örebro, Göteborg, Helsingborg och Jönköping. Det innebär att Axfood och Dagab blir först ut inom livsmedelsbranschen med de nya gaslastbilarna.

I en film med Volvo berättar Åsa Domeij om lastbilarna och Axfoods arbete för fossilfria transporter.

– Vår målsättning på miljöområdet är att vi mellan åren 2009 och 2020 ska minska utstläppen från vår egen verksamhet med minst 75 procent. Där är transporterna en viktig del, säger hon i filmen.

Tidigare under hösten anordnade Axfood och Volvo en pressträff ihop på Willys i Älvsjö. Där visades en av de nya gaslastbilarna upp Axfood berättade om satsningen på att diversifiera fordonsflottan. Förutom de fyra lastbilarna från Volvo har Axfood även valt att satsa på en biogaslastbil från Scania.

Kategorier: Hållbarhet Axfoodfamiljen Axfood Dagab