Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood stöder storskalig och hållbar satsning på landbaserad laxodling

31 maj 2022

Lax är den mest populära fisken bland svenskarna, men mindre än en procent av den lax vi äter idag kommer från Sverige. Dessutom saknas en hållbar produktion och odling för att möta den växande efterfrågan av lax. Nu ska 10 000 ton lax produceras i Sverige årligen i en av de största livsmedelssatsningarna någonsin.

Laxodling av RE:OCEAN i Säffle

Lax är den mest populära fisken bland svenskarna, men mindre än en procent av den lax vi äter idag kommer från Sverige. Dessutom saknas en hållbar produktion och odling för att möta den växande efterfrågan av lax. Nu ska 10 000 ton lax produceras i Sverige årligen i en av de största livsmedelssatsningarna någonsin.

Genom att bygga en storskalig och hållbar anläggning i Säffle, där lax odlas på land i en havsliknande miljö, vill RE:OCEAN revolutionera fiskindustrin. Anläggningen ska producera 10 000 ton lax varje år och Axfood, tillsammans med ICA och Coop, stöder projektet för att kunna erbjuda kunderna hållbar lax från Sverige.

– Vi vill bidra till ett mer hållbart och cirkulärt mat-Sverige. Det här är ett viktigt initiativ för att stärka fokus på hållbart fiske och för att kunna erbjuda våra kunder ett större utbud av prisvärd, bra och hållbar fisk i butikerna framåt, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow.

Stärker inhemsk matproduktion

RE:OCEANs produktion kommer år 2026 motsvara nästan 20 procent av den svenska laxkonsumtionen och finnas som en rad olika produkter. Det gör att RE:OCEAN är med och stärker den inhemska matproduktionen. Med RAS – recirkulerande akvakultursystem – odlas laxen i 88 bassänger där vattnet cirkulerar, renas och återanvänds i ett eget slutet kretslopp. Det minskar vattenanvändningen och ökar kontrollen i hela systemet jämfört med andra tekniker. Anläggningen ger inga utsläpp och ambitionen är dessutom att använda allt spill från laxen till nya resurser, exempelvis biogas.

– Detta är den första storskaliga satsningen på odling av lax i Sverige. Det är mycket glädjande att vi redan 2025 kommer kunna servera en välsmakande och landodlad lax från Säffle, och till 2026 ska vi vara uppe i full produktion, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande för RE:OCEAN.

2025 kommer de första fiskarna att finnas till försäljning i Axfoodkoncernens butiker.

 

RE:OCEANs anläggning i siffror:

  • 10 000 ton lax per år vid full produktion
  • 99,9% av allt vatten återanvänds i en sluten miljö
  • 100% fossilfri energi används för att driva anläggningen
  • 2023 är planerad produktionsstart
  • 2025 kommer de första fiskarna i butik
  • 2026 sker full produktion

Klicka här för att läsa mer hos RE:OCEAN

Kategorier: Hållbarhet Axfoodfamiljen