WHO har publicerat en sammanställning som visar att forskare har hittat ett samband mellan konsumtionen av rött kött, charkprodukter och cancer. Forskningsresultat visar att processat kött kan leda till en ökad risk av cancer medan konsumtionen av rött kött skulle kunna öka risken för vissa cancerformer.
WHO har publicerat en sammanställning som visar att forskare har hittat ett samband mellan konsumtionen av rött kött, charkprodukter och cancer. Forskningsresultat visar att processat kött kan leda till en ökad risk av cancer medan konsumtionen av rött kött skulle kunna öka risken för vissa cancerformer.
Här kommenterar Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård rapporten.
"Vi följer Livsmedelsverkets rekommendation och utvecklingen kring de nya forskningsresultaten. Det är sen tidigare känt att charkprodukter ökar risken för vissa cancersjukdomar och därför följer vi även Livsmedelsverkets kostrådsrekommendationer.
Vi arbetar med att hitta alternativa lösningar till nitrit i våra charkprodukter och försöker att hitta varor som inte innehåller nitrit men som smakar lika bra som en produkt med tillsats av nitrit. Vi arbetar även med alternativa rökningsmetoder och har bland annat flera charkprodukter som är rökta med återskapad rök.
Vi arbetar även på att hitta alternativa måltidslösningar för våra konsumenter och satsar just nu på att utveckla fler ekologiska varor samt vegetariska alternativ.
Tillsatsen av nitrit har varit omdebatterat eftersom förekomsten av ämnen används som en konservering av kött. Nitrit hämmar tillväxten av sporbildande bakterier och ger samtidigt köttet en rosa färg. Mängden nitrit i livsmedelsprodukter regleras av livsmedelslagstiftningen och här följer vi lagstiftningen gällande tillsatt mängd i våra charkprodukter. KRAVs regler och reglerna för tillverkning av EU ekologiska livsmedel går lite längre och har strängare gränsvärden (dvs. mindre mängd får tillsättas) för tillsättning av nitrit. Våra ekologiska charkprodukter följer dessa regler."