Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Dagab och Scania fördjupar samarbetet med elektrifierade godstransporter

26 november 2020

Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab kommer tillsammans med Scania och laddstationsoperatören Engie samarbeta för att under 2021 distribuera mat med ellastbilar i Stockholmsområdet.

Lastbil från Scania påväg med last från Dagab

Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab kommer tillsammans med Scania och laddstationsoperatören Engie samarbeta för att under 2021 distribuera mat med ellastbilar i Stockholmsområdet.

Omställningen till ett elektrifierat godstransportsystem är ett viktigt steg i riktningen mot ett hållbart samhälle.

Samarbetet sker inom ramen för Dagabs partnerskap med Scania. I början av 2021 ska distributionsfordonen med utgångspunkt från Dagabs lager i Jordbro leverera varor till ett antal olika butiker i Stockholmsområdet. Det handlar både om Scanias nya plug-in-hybrid och Scanias helelektriska lastbil.

– Genom projektet får vi mer kunskap om effektiva logistikmönster och hur vi kan använda fordonen på bästa sätt. Batterikapaciteten påverkar räckvidden och här gäller det att finna lämpliga laddlösningar och placeringar för att klara transporterna. Det ska också bli spännande att se hur kylaggregatet påverkar batteriet och därmed räckvidden, berättar Helena Blom, transportchef på Dagab.

Scanias elektriska lastbil är utrustad med 300 kWh batterikapacitet och CCS-laddning från elnätet. Med 130 kW kan batteripacken, via Engies laddstationer, laddas på 100 minuter med resultatet att kunna köra 250 nya kilometer och därmed fortsätta transporterna.

– Vi vill inleda testverksamheten med ellastbilar nu. Både fordonen och tekniken finns redan. Och tillsammans med våra partners kan vi lära oss mer om logistiken och ta med oss kunskaperna in till det större projektet, säger Jessica Björkquist, senior produktchef hållbarhet på Scania Sverige.

Kategorier: Hållbarhet