Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Så stressade är unga svenskar inför sommarsemestern

2 juli 2024

Kvinnor i Stockholm är mest stressade inför sommarsemestern, medan invånare i Småland, Västsverige och Övre Norrland är mest avslappnade. Det visar en undersökning om unga svenskarnas semesterbudget, genomförd av Axfoods lågprisvarumärke Eldorado tillsammans med Kantar Sifo.

Kvinnor i Stockholm är mest stressade inför sommarsemestern, medan invånare i Småland, Västsverige och Övre Norrland är mest avslappnade. Det visar en undersökning om unga svenskarnas semesterbudget, genomförd av Axfoods lågprisvarumärke Eldorado tillsammans med Kantar Sifo.

Eldorados senaste undersökning om svenskarnas semesterbudget belyser hur unga vuxna i Sverige mellan 18–35 år planerar och hanterar sina sommarsemestrar. Undersökningen visar att ekonomiska bekymmer spelar en stor roll i svenskarnas semesterplaner, men också att det finns ett stort intresse för prisvärda och hållbara alternativ för att njuta av sommaren.

Stressnivåer inför sommarsemestern

27% av de tillfrågade känner stress inför sin sommarsemester. Kvinnor rapporterar högre stressnivåer än män (31% jämfört med 22%). Stockholmare är de mest stressade (31%), medan de minst stressade finns i Småland med öarna, Västsverige och Övre Norrland (23%). Den vanligaste orsaken till stress är ekonomisk (59%).

Reseplaner och resmål

56% planerar att resa i sommar, medan 31% inte tänker resa alls. Bland de som inte planerar någon resa vill 35% vara hemma, och 29% anger ekonomiska skäl. Av de som reser planerar de flesta att stanna inom Sverige (31%) eller Europa exklusive Norden (46%). Endast 6% planerar att resa utanför Europa.

Ekonomisk stress och sparåtgärder

Ekonomisk stress är ett återkommande tema. 28% av de som planerar att resa känner ekonomisk oro inför sina resor. För att hantera kostnader försöker många spara pengar: 27% shoppar mindre och 20% minskar restaurang-, café- och klubbesök. Dessutom drar 14% ner på matkostnader för att kunna finansiera sina sommarplaner.

Populära budgettips och besöksmål

Bland de bästa budgettipsen för mat och aktiviteter under sommaren är att förbereda matsäck hemifrån och laga egen mat. Aktiviteter som att bada, vandra och cykla är också populära. Topplistan över besöksmål leds av Stockholms skärgård, följt av Österlen och fjällen. Andra populära destinationer inkluderar Västkusten, Öland och Gotland.

Läs Eldorados tips för en lyckad lågprissommar.

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21 mars–2 april 2024. Totalt intervjuades 1,049 personer i åldern 18-35 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Kategorier: Axfoodfamiljen