Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Matmissionen har fyllt fem år

9 december 2020

Den 8 december 2015 öppnade Sveriges första sociala matbutik Matmissionen, som Axfood var medgrundare till. Nu firar Matmissionen fem år och fortsätter göra gott både för människan och miljön.

Den 8 december 2015 öppnade Sveriges första sociala matbutik Matmissionen, som Axfood var medgrundare till. Nu firar Matmissionen fem år och fortsätter göra gott både för människan och miljön.

Matmissionens sortiment består av livsmedelsöverskott från matindustrin och butikerna ger möjlighet till arbetsträning för personer som behöver närma sig arbetsmarknaden. Inte minst så erbjuder Matmissionen människor i ekonomisk utsatthet att bli medlemmar och därmed få köpa varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. Axfood är medgrundare till Matmissionen, som ägs och drivs av Stockholms Stadsmission.

Brann ner – för att sedan återuppstå

Den första butiken öppnade i Rågsved, söder om Stockholm, den 8 december 2015. Olyckligtvis brann butiken ner efter bara ett halvår, men inom ett år hade en ny butik öppnats i Veddesta följt av ytterligare en butik i Hägersten.

artikel_matmissionen1.jpg

Engagemang från hela Axfoodfamiljen

Många verksamheter inom Axfoodfamiljen såsom Willys, Hemköp, Dagab och Snabbgross har genom åren skänkt mat till Matmissionen. Willys har även haft medarbetare på plats som byggt upp de nya butikerna.

Bakom idén till Matmissionen står Karin Bildsten, idag hållbarhetsstrateg på Axfood. Hon drev på frågan internt och tog sedan kontakt med Stockholms Stadsmission.

– Vi ska alla vara stolta över att Axfood varit med och grundat Matmissionen. Verksamheten hjälper människor i ekonomisk utsatthet med mat samtidigt som matsvinnet minskar. Jag vill passa på att ge en eloge till alla de medarbetare som dagligen ser till att Matmissionen och andra sociala butiker förses med mat, säger Karin Bildsten.

Karin Bildsten, Axfood, tillsammans med Johan Rindevall, verksamhetsområdeschef Stockholms Stadsmission.

Matmissionen idag

Idag finns Matmissionen i Hägersten och i Jakobsbergs centrum i Stockholm och många verksamheter inom Axfoodfamiljen förser fortfarande Matmissionen med livsmedel. Alla är välkomna att handla hos Matmissionen, men butikerna finns framför allt till för sina medlemmar med låg inkomst och som har svårt att få pengarna att räcka till.

Läs mer om Matmissionen på stadsmissionen.se

Kategorier: Hållbarhet Axfoodfamiljen