Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Urban Deli lanserar svensk baljväxtfärs i populära rätter

4 oktober 2018

Urban Deli, som Axfood äger till hälften, fortsätter lansera nyheter för att minska sin klimatpåverkan. Nu ersätts all köttfärs i Urban Delis populära färdiglagade lasagne och bolognese med en färs gjord på svenskodlade balj- och oljeväxter.

Urban Deli, som Axfood äger till hälften, fortsätter lansera nyheter för att minska sin klimatpåverkan. Nu ersätts all köttfärs i Urban Delis populära färdiglagade lasagne och bolognese med en färs gjord på svenskodlade balj- och oljeväxter.

Från den 9 oktober kan kunderna hitta bolognese och lasagne på baljväxtfärs i färdigmatskylarna i samtliga av Urban Delis butiker. Inom kort kommer även vissa rätter i restaurangmenyn innehålla baljväxtfärs. Fem procent av försäljningspriset per såld förpackning går dessutom till forskning och innovation kring svenska baljväxter.

– Allt fler vill minska sin köttkonsumtion, äta hälsosamt, välja närodlat och samtidigt lägga minimalt med tid på matlagning. Genom att ersätta köttfärsen i våra storsäljare inom färdigmat med baljväxtfärsen, vill vi göra det enklare för fler att våga sig på ett proteinskifte samt välja svenskodlat och hälsosamt, säger Jesper Weidlitz, VD på Urban Deli.

Viktiga parametrar i utvecklingen av färsen var att råvarorna skulle vara svenska, klimatsmarta och innehålla minst lika mycket näring som köttfärs, den köttråvara som svenskarna använder mest. Baljväxtfärsen innehåller mer kostfiber än kött och har dessutom ett lågt GI.

Baljväxtfärsen utvecklad på testgård

Den svenskodlade baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåker gård tre mil norr om Stockholm. Torsåker är en testgård och ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel som drivs av den icke vinstdrivande hållbarhetsorganisationen Axfoundation. Ett av Torsåkers fokusområden är svenskodlade proteingrödor. Provodling av ett antal baljväxtsorter och produktutveckling på råvarorna har resulterat i baljväxtfärsen, vars användningsområden är samma som köttfärsens.

– Svenskt gräsuppfött kött har många fördelar. Men nästan hälften av allt kött som konsumeras i Sverige är importerat och ofta uppfött på kraftfoder. Vi skulle gärna byta ut det köttet mot svenskodlade baljväxter. Vi är också mycket angelägna om att de svenska lantbrukarna ska få bra betalt för sina grödor så att de har marginaler för utveckling och innovation, säger Madeleine Linins Mörner på Axfoundation.

Helt fri från soja

Baljväxtfärsen består av sötlupin, åkerböna, gråärt, raps och salt. Ingenting annat. Till skillnad från majoriteten av andra köttsubstitut som säljs i handeln idag är färsen dessutom helt fri från soja. Råvarorna har heller inte processats genom texturering eller extrudering.

Läs mer om Urban Delis butiker och utbud på urbandeli.org

Kategorier: Urban Deli