Gå direkt till innehåll

Robert Kumlin – avdelningschef IT Store Operations på Axfood IT

Robert Kumlin började jobba på Axfood IT som teknikintresserad 25-åring år 2003. Idag arbetar han med att leda starka team för att leverera lösningar som gör oss bäst i branschen.

Robert Kumlin, avdelningschef IT Store Operations på Axfood IT

Robert Kumlin, avdelningschef IT Store Operations på Axfood IT. Foto: Elin Andersson

Robert Kumlin började jobba på Axfood IT som teknikintresserad 25-åring år 2003. Idag arbetar han med att leda starka team för att leverera lösningar som gör oss bäst i branschen.

Hej! Vad gör du på jobbet?

– Jag är avdelningschef för IT Store Operations. Vi ansvarar för installation, drift och utveckling av den IT-utrustning som våra butiker använder. Det är allt ifrån servrar, kassor och handdatorer till olika typer av självbetjäningslösningar för våra kunder.

Våra medarbetare är våra möjliggörare – vad möjliggör du och dina team genom ert arbete?

– Det vi gör påverkar uppåt 18 000 butiksmedarbetare och 4,5 miljoner kunder i veckan. Vi möjliggör att butikerna kan säkerställa att det är rätt pris på etiketten och i kassan, att de produkter kunderna vill ha finns i hyllan och att butikerna samtidigt kan erbjuda både den snabbaste och bästa utcheckningen. Vi jobbar stenhårt för att erbjuda IT-lösningar som fungerar så bra att kunderna inte märker av dem, samtidigt som butiksmedarbetarna har rätt verktyg för att göra sitt jobb så smidigt som möjligt.

Hur bidrar du i din roll till ökad hållbarhet?

– Vi jobbar målmedvetet med att minska vår miljöpåverkan. Det handlar till exempel om att köpa in utrustning som är så energieffektiv som möjligt eller att säkerställa att den utrustning vi tar bort från butik återanvänds i stället för att slängas. Förra året bytte vi ut alla våra kassor och lyckades säkerställa att närmare 97 procent av utrustningen återanvändes.

Beskriv hur det är att jobba på Axfood!

– Jag är stolt över att Axfood tar stort ansvar för vår omvärld, det får mig att vilja ge lite extra! Att jobba på en plats där målet är tydligt och det dessutom finns en värdegrund som är så stark är också väldigt motiverande.

Hur är det att jobba inom en koncern?

– Det är roligt och spännande med den utmaning och omväxling det ger att stötta butikernas arbete för till exempel ”Sveriges billigaste matkasse” som är Willys affärsidé och ”Mycket godare mat på ett enklare och trevligare sätt” som är Hemköps kundlöfte. Vi har en väldigt engagerad och drivande koncernledning i ryggen som både ställer höga krav och bidrar till innovation, det gör oss framgångsrika på flera olika sätt.

Hur har din resa inom Axfood sett ut?

– 2003 började jag som supporttekniker på IT. Året efter började de första testerna med Axfoods nya IT-infrastruktur, IBIS-projektet, och jag fick chansen att vara en del av det. Där installerade vi den grundplattform som våra butiker har än idag. Efter det har jag haft flera olika roller fram till 2012 då jag blev avdelningschef.

Vad fick dig att söka till Axfood IT?

– Jag arbetade som IT-ansvarig i butik och hade mycket kontakt med Axfood IT, jag lockades av utvecklingsmöjligheterna och att få jobba i ett team med andra IT-personer.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att få jobba med kollegor som är riktigt duktiga inom sitt område, att vi satsar så mycket på förbättring och utveckling samt att det vi gör har så stor påverkan på människors vardag.

Hur skulle du beskriva kulturen? Beskriv stämningen i ditt team!

– Här blandar vi hårt arbete med pingismatcher för att bli så bra som möjligt. Vi litar på varandras kompetens och förstår att alla är lika viktiga för att vi ska vara ett bra lag. Vi har roligt tillsammans och jag är helt säker på att det är avgörande för att vi ska vara riktigt framgångsrika.

Vad är du stolt över i ditt jobb?

– Det som gör mig mest stolt är att se mina team lyckas. Det är hög trivsel i teamen, de tar stort ansvar både för sina leveranser och för att utvecklas som team. Vi jobbar lika mycket med att utveckla våra arbetssätt som att utveckla våra processer och teknik, det är kombinationen av det som gör oss till bäst i branschen!

Vad skulle du säga till en kandidat som är intresserad av att börja på Axfood?

– Jag har varit här i 19 år och trivs verkligen jättebra. Här har du möjligheten att utvecklas och får många härliga kollegor att dela resan med. Vill du vara med i det vinnande laget och gillar att det händer mycket så är det på Axfood IT du ska jobba!

Vilken är din favoriträtt?

– En grillad kravmärkt entrecote med en rejäl klick vitlökssmör och en fräsch sallad till.

Bakgrund

Robert Kumlin började sin yrkesbana som IT-ansvarig i butik och har haft olika roller på Axfood IT sedan 2003. Han studerade elprogrammet med datainriktning på gymnasiet under två år.