Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Tomas Åberg, avdelningschef på Redovisning detalj

Tomas Åberg började arbeta som ekonomiassistent på Axfood SSC direkt efter examen som civilekonom. Nu, 15 år senare, känner han att han fortsätter utmanas och utvecklas.

Porträtt på Tomas Åberg

Tomas Åberg på kontoret i Jönköping. Foto: Sebastian Holmgren

Tomas Åberg började arbeta som ekonomiassistent på Axfood SSC direkt efter examen som civilekonom. Nu, 15 år senare, känner han att han fortsätter utmanas och utvecklas.

Hej Tomas! Femton år på samma kontor, blir det inte tråkigt?

– Nej, inte alls. Jag har hela tiden känt att jag utmanas och har kul. Jag har jobbat på Axfood sedan 2007 och bytt roll ungefär vart fjärde år. Jag började på redovisning som ekonomiassistent, sedan teamledare inom löpande redovisning, sedan teamchef med personalansvar, sedan ansvarig för Axfoods Redovisningscenter 2018 och nu avdelningschef för Redovisning detalj.

Vad gör du i din nuvarande roll?

– Jag är avdelningschef på Redovisning detalj, det är en helt ny roll. Min avdelning jobbar renodlat med redovisning och vi jobbar mot bolagen både löpande och med bokslut. Målet är att svetsa ihop de två tidigare grupperna till en. Min roll är att se till att arbetet flyter på bra och att vi levererat det vi ska. Att vi har rätt person på rätt plats och att alla mår bra. En del har höga ambitioner och vill komma vidare, andra är nöjda med sitt jobb. Jag försöker vara en närvarande chef och se alla individer och deras behov.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Jag brinner för att leda och utveckla individer. Det gör jag genom att anpassa arbetsuppgifterna efter personen och se vad jag får tillbaka. Den är en härlig resa att få medarbetare att växa med sina uppgifter. Det finns flera utvecklingssteg hos mig – ekonomiassistent, redovisningsekonom och slutligen bolagsansvarig redovisningsekonom. Jag strävar alltid efter att lyfta medarbetare ett trappsteg när vi får en vakans. Jag vill att mina medarbetare ska kunna klättra och det finns många karriärvägar här. Vi kommer även ha en egen verksamhetsutvecklare som fokuserar på att utveckla verksamheten framåt.

Beskriv hur det är att jobba på Axfood SSC!

– Det är härlig stämning, varmt och gemytligt. Vi bryr oss om varandra och samarbetet är helt naturligt. Vi ser varandra. Det finns inga dumma frågor. Vi har en kultur där man alltid kan fråga.

Hur skulle du beskriva kulturen?

– Vi har tydliga kärnvärden som är gemensamma för hela koncernen. Vi pratar ofta om våra kärnvärden. Vi är starkare tillsammans, Vi har koll, Vi utmanar och Butiken är vår scen. De finns med oss och genomsyrar hur vi beter oss mot varandra från ledning till butik. Det är roligt att komma in och se att kärnvärdena på väggarna i personalrummet i en Willysbutik är samma som hos oss på SSC.

Hur är det att jobba inom en koncern?

– Det är roligt, spännande, händer alltid något! Koncernen är så pass stor att det naturligt blir en variation i vad vi gör. Det är intressant att vara med på en otrolig utvecklingsresa. Jag tycker att det är roligt att gå till jobbet varje dag.

Hur har du utvecklats sedan du började på Axfood?

– Jättemycket! Sedan jag blev chef har jag fått gå väldigt bra utbildningar för ledare via vår egen Axfoodakademi. Jag känner att jag tar kliv i min utveckling. Axfoodakademien är guld! Här kommer man också i kontakt med att vi är en stor koncern. Genom utbildningarna får man träffa andra ledare från butik, lager, kontor. Det ger en ökad förståelse för varandra och ett bra nätverk.

Vad skulle du säga till en kandidat som är intresserad av att börja på Axfood SSC?

– Kom hit! Du kommer känna dig välkomnad och lär dig snabbt det praktiska du behöver kunna för arbetet. Här gör vi saker tillsammans, samtidigt som vi har kunden i fokus och har roligt ihop. För rätt person finns stora möjligheter till utveckling.

Vilken är din favoriträtt?

– En god hamburgare är ju inte fel!

 

Bakgrund: Tomas kom in via Poolia precis innan han tagit examen som civilekonom på Högskolan i Jönköping 2007. Axfood SSC var första riktiga jobbet och här har han blivit kvar i 15 år. Han började som ekonomiassistent och är idag avdelningschef för Redovisning detalj.