Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Djurhållning, ekologi och kvalitet berör

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 12 juni 2009

Det har kommit en hel del synpunkter på kött och chark sedan jag skrev om KRAV-köttet.

Det har kommit en hel del synpunkter på kött och chark sedan jag skrev om KRAV-köttet.

Lena Ekelund undrar om vi på något sätt försökte vara taktiska och köra kampanj på tysk fläskfilé just när det var debatt om dansk. Nej, så var det inte. Kampanjer planeras i god tid. Dessutom håller jag med om att det inte finns några fördelar med tysk gris ur djurskyddspunkt. Det var heller inte några nyheter för oss att det finns skillnader mellan dansk och svensk grishållning t ex när det gäller fixerade suggor och strö. Det vi behövde undersöka var om det i TV-reportaget togs upp sådant som inte var förenligt med dansk lag och danska branschriktlinjer.

Det kom också upp ett önskemål om att förbättra det ekologiska utbudet av chark på Prisxtra. Jag har varit i kontakt med Prisxtra som kommer att ta reda på vilka produkter de skulle kunna ta in för att förbättra sortimentet.

Ett inlägg handlade om kvaliteten på skinka. Skribenten undrade om det finns skinka som är gjord på bara helt kött numera. Det finns det, t ex Bröderna Nilssons eller Jakobsdals skinka i plånboksförpackningar. De görs på en ytter- och/eller innerfilé av gris.

Kategorier: Ekologiskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.