Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Miljö och ekonomi pekar i samma riktning

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 9 december 2009

I gårdagens Dagens Industri uppmanar VD:arna för de sk BLICC företagen till ett handlingskraftigt klimatavtal

I gårdagens Dagens Industri uppmanar VD:arna för de sk BLICC företagen till ett handlingskraftigt klimatavtal

BLICC är ett nätverk för företag där Axfood är medlem som arbetar både för en bättre klimatpolitik och för att stärka sitt eget klimatarbete. Det är viktigt att företagen ser möjligheter i en bra miljöpolitik och arbetar för verkningsfulla klimatåtgärder. Allt för ofta har företag faktiskt agerat bromsklossar när miljöåtgärder diskuterats.

Egentligen underlättar det för näringslivet om det tas ett övergripande ansvar för långsiktiga miljöfrågor. I de fall där det inte görs så blir det företagen som istället måste ta itu med frågorna. Exempel på det är t ex när handeln väljer att inte sälja miljöfarliga produkter fastän de är tillåtna eller som Axfood inte säljer fisk som är rödlistad av WWF trots att den är lagligt fångad. Om Köpenhamnsmötet misslyckas blir ansvaret ännu större hos näringslivet. När det gäller klimatområdet pekar miljöhänsyn och ekonomiska incitament i samma riktning. Energieffektivisering är lönsamt och kommer att bli än mer lönsamt. För det är väl ingen som tror att energi blir billigare oavsett hur det går i Köpenhamn?

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.