Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Nya krav på griskött

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 13 augusti 2009

De flesta större företag har uppförandekoder som man kan beskriva som krav man ställer på sina leverantörer.

De flesta större företag har uppförandekoder som man kan beskriva som krav man ställer på sina leverantörer.

Till allra största delen handlar de om förhållanden för de som arbetar i produktionen som t ex, arbetsmiljö, löner och möjligheter till fackligt arbete. I våras antog Axfood en ny uppförandekod. En av nyheterna är att djurskydd har tagits in i koden. Nu jobbar vi med den praktiska tillämpningen. Finns det produkter som vi inte ska sälja? Finns de särskilda riskländer?

En del djurskyddskrav ställs redan nu. Hemköp och Prisxtra har slutat att sälja burägg av djurskyddsskäl. Gåslever säljs inte längre i några av Axfoods butiker.

Nästa vecka skärper Axfood kraven på det importerade griskött som packas av Axfood. Det handlar om att minska tiden som suggor får vara fixerade. I Sverige är det inte tillåtet att ha fixerade suggor. Men i Danmark, som är det land som säljer mest griskött till Sverige, är det fortfarande tillåtet. Danmark kommer att skärpa kraven för all grisproduktion 2013.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.