Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Resurser för produktion av proteinfoder i Europa?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 9 mars 2010

Det har nyligen varit en hel del debatt om den soja som används som proteinfoder till både nöt, gris och kyckling. Swedwatch har t ex i en rapport "Mer kött och soja - mindre regnskog" tagit upp miljöfrågor som skövling av regnskog och användning av bekämpningsmedel.

Det har nyligen varit en hel del debatt om den soja som används som proteinfoder till både nöt, gris och kyckling. Swedwatch har t ex i en rapport "Mer kött och soja - mindre regnskog" tagit upp miljöfrågor som skövling av regnskog och användning av bekämpningsmedel.

Visst går det att göra en hel del för att minska miljöpåverkan av sojaodling i Brasilien. Men varför ska det europeiska jordbruket vara så beroende av import av proteinfoder? EU är världens största importör av soja och importerar 30 miljoner ton per år. EU har också en enorm budget för jordbruk och landsbygdsutveckling.

Det borde väl kunna finnas resurser för utveckling av mer produktion av proteinfoder i Europa?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.